Startpagina Aardappelen

Nieuwe ras aardappel zeer geschikt voor chips

Op de Belgische rassenlijst is één nieuw ras van aardappel opgenomen na twee jaar onderzoek. De proeven werden uitgevoerd door de afdelingen voor Rassenonderzoek van cultuurgewassen (CRA-W Département Production végétale Gembloux en ILVO- Plant –Teelt en Omgeving – Merelbeke) in opdracht van de Technisch Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale catalogus voor Landbouwgewassen en Groentegewassen.

Leestijd : 1 min

De proeven werden aangelegd in zeven centra, gelegen in de landbouwstreken Kempen (één behandelde proef), Polders (één behandelde proef), Zandleemstreek (één behandelde en één niet-behandelde proef), Leemstreek (twee behandelde en één behandelde proeven) en Condroz (één behandelde en één niet-behandelde proef).

Het nieuwe ras Louisa is geschikt voor chips, het vertoont een goede opkomstsnelheid en een vroege bloei. De trage jeugdgroei wordt verklaard door kleine bladeren die goed bestand zijn tegen Phytophthora infestans. De opbrengst in de gewenste calibratiegroep is goed, iets boven het gemiddelde van de standaardrassen. Het onderwatergewicht is ook goed, hoewel iets lager dan het gemiddelde van de standaardrassen en de chipsgeschiktheid is excellent (minder dan 2.5 op een cijferschaal van 0 tot 6).

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken