Koning bezoekt schoolhoeve Torhout

Mathijs Vandewalle, praktijkleraar en hoofd van de schoolhoeve,  leidt de Koning rond.
Mathijs Vandewalle, praktijkleraar en hoofd van de schoolhoeve, leidt de Koning rond. - DC

Koning Filip bezocht de Torhoutse stadscampus, waar leerlingen van de technische afdelingen toonden wat ze er zoal uitvoeren. De koning luisterde aandachtig, en stelde vragen, die de ietwat zenuwachtige jongeren zo goed mogelijk probeerden te beantwoorden. De jongere kinderen juichten de koning toe terwijl hij zich van gebouw naar gebouw verplaatste.

Schoolhoeve

Ook bij de schoolhoeve van het Vrije Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI), waar leerlingen van de tweede graad klaargestoomd worden voor hun stages, hield de koninklijke stoet halt. Mathijs Vandewalle, die het bedrijf uitbaat, gaf hem tekst en uitleg over de vleesveetak van het bedrijf. “Iedereen denkt dat de koning ontmoeten iets heel speciaals is,” lacht Mathijs, “maar ‘t is een persoon als een ander. Uniek is het wel. Hij toonde alleszins interesse. Blijkbaar was het ook zijn keuze om de schoolhoeve te bezoeken. Dat is een eer, ja.”

Praktijkleerkracht Ward Lootens vertelt Koning Filip over de kraamstallen van de school.
Praktijkleerkracht Ward Lootens vertelt Koning Filip over de kraamstallen van de school. - DC

Mathijs nam de uitbating van de schoolhoeve zes jaar geleden over van zijn vader, Willy. “Ik ben erin opgegroeid, en erdoor gebeten. Landbouwer is nog steeds de mooiste job ter wereld, al is het anders dan vroeger. De meeste leerlingen hier willen mee in het bedrijf van hun ouders stappen. Ik zie er ook meer en meer die thuis geen bedrijf hebben. Voor hen is er zeker ook werk, in loondienst bij grotere bedrijven, bijvoorbeeld om andere werknemers aan te sturen.”

In gesprek met de koning

Op de stadscampus ging de koning het gesprek aan met een achttal leerlingen uit de verschillende richtingen, waaronder twee van het VLTI. “Ik ben zeer blij om jullie te ontmoeten”, sprak de koning der Belgen. “Ik ben erg geïnteresseerd in wat jullie doen: werkplekleren. Vertel me jullie ervaringen”, nodigde hij de leerlingen uit.

Een leerlinge chemie legt Koning Filip uit wat ze aan het doen is.
Een leerlinge chemie legt Koning Filip uit wat ze aan het doen is. - DC

Stuk voor stuk getuigden de leerlingen over hun stages en de uitstappen die ze maakten naar bedrijven. Eline Tailleul uit het zesde jaar TSO richting Chemie verbond haar stage bij een waterzuiveringsbedrijf aan haar eindwerk. Ze ontwikkelde drie oplossingen voor een probleem met het lozen van oppervlaktewater. Het bedrijf gebruikt daar nu één van.

Landbouwstages

Het gezin van Brent Snauwaert uit het zesde jaar dier- en landbouwtechnische wetenschappen van het VLTI heeft een melkveebedrijf. Hij heeft intussen drie stages achter de rug, allemaal bij melkveehouders. Voor eentje daarvan reisde hij zelfs helemaal tot in Denemarken.

Zijne Majesteit de Koning trad in gesprek met een aantal laatstejaars van scholengroep Sint-Rembert.
Zijne Majesteit de Koning trad in gesprek met een aantal laatstejaars van scholengroep Sint-Rembert. - DC

Hij vertelde de koning dat de stages hem veel hebben bijgebracht: “Op het eerste bedrijf heb ik veel bijgeleerd over het economische aspect. De bedrijfsleider had geen ouders met een landbouwbedrijf. Hij is uit het niets begonnen. Een enorme uitdaging, niet in het minst op financieel gebied, maar hij toont dat het mogelijk is. Dat vind ik straf. De andere Belgische stage bracht me vooral bij dat je alles goed moet plannen en organiseren wil je genoeg werk kunnen verzetten op een dag.”

Dromen van eigen bedrijf

“De koning vroeg me wat ik na het zesde jaar nog wilde doen”, herinnerde Brent zich. “Simpel. De bacheloropleiding Landbouw aan de Vives hogeschool in Roeselare afwerken en het bedrijf van mijn ouders verderzetten. Op alle bedrijven waar ik stage heb gelopen kon ik dingen oppikken voor ons eigen bedrijf. Wanneer je ziet hoe het er op andere bedrijven aan toe gaat vermijd je bedrijfsblindheid.”

Landbouwerszoon Brent Snauwaert vertelde de Koning over de stages die hij volbracht in binnen- en  buitenland.
Landbouwerszoon Brent Snauwaert vertelde de Koning over de stages die hij volbracht in binnen- en buitenland. - DC

Koning Filip was alvast onder de indruk van de ondernemingsgeest die Brent en enkele van zijn collega’s toonden. “Hij verschoot ervan hoeveel jongeren zelf een bedrijf wilden”, glimlachte Brent. “Het was een hele ervaring om hem te ontmoeten. Al die commotie errond!” “Het was speciaal”, valt Eline hem bij.

DC

Meest recent

Meest recent