Startpagina Akkerbouw

Heb oog voor uw fytolicentie

De fytolicentie is een belangrijk element in het kader van het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In Vlaanderen beschikken de meeste land- en tuinbouwers over een P2-fytolicentie die hen de mogelijkheid geeft om middelen te kopen, te gebruiken en hun fytolokaal te beheren. Om de verlenging van de geldigheidsduur te bekomen, moeten fytolicentiehouders een aantal vormingen volgen.

Leestijd : 3 min

Het Departement Landbouw en Visserij, het Praktijkcentrum Rundvee en het Praktijkcentrum Kleine Herkauwers organiseerden een dergelijke vorming op drie verschillende locaties, namelijk St Niklaas, Diksmuide en Geel.

Doel van de fytolicentie

Voor het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is sinds november 2015 een fytolicentie vereist. Er zijn vier verschillende types fytolicentie, namelijk P1, P2, P3 en NP. De laatste van deze vier is voor de landbouwsector minder van belang. Afhankelijk van het type licentie waarover je beschikt, mag je fytoproducten kopen en gebruiken, heb je recht op toegang en beheer van het spuitlokaal en mag je zelfs voorlichten en distribueren (zie tabel).

Iemand die houder is van een P3-fytolicentie mag deze zes handelingen uitvoeren. Voor de land- en tuinbouwsector is de fytolicentie P2 van belang. Met een P2-fytolicentie kan de gebruiker fytoproducten kopen en hanteren en heeft hij recht tot toegang en beheer van het fytolokaal. De fytolicentie P1 geeft slechts recht tot toegang van het fytolokaal en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het kopen van fytoproducten kan door een P1-licentiehouder enkel in opdracht van een P2 met factuur.

Geldigheidsduur fytolicentie

Om de geldigheidsduur van je fytolicentie te raadplegen, surf je naar de website www.fytoweb.be en klik je door naar fytolicentie. Op dit tabblad dien je je aan te melden met je elektronische identiteitskaart. Je kan hier je licentienummer, de geldigheidsduur en het aantal gevolgde opleidingen raadplegen. Het type fytolicentie bepaalt het aantal opleidingen dat je moet volgen alvorens de geldigheid vervalt.

Voor een NP dien je twee, een P1 drie, een P2 vier en een P3 zes opleidingen te volgen voor het verstrijken van de vervaldatum. Een fytolicentienummer bestaat uit acht cijfers (vb. 15 2 00123), waarvan de eerste twee het jaartal van aanvraag aanduiden (vb. 15 = 2015), het derde cijfer het type licentie aanduidt (vb. 2 = P2) en de laatste vijf cijfers het volgnummer aanduiden (vb. 00123 = de 123ste aanvrager).

Toekennen en beheer van fytolicentie: federale materie

In België zijn er iets meer dan 76.000 fytolicentiehouders. Het overgrote deel (83%), ongeveer 63.200 mensen, beschikt over een P2. Iets meer dan 4.000 mensen (5%) mogen voorlichten en distribueren omdat ze een P3-fytolicentie hebben en ong. 6.550 mensen zijn houder van een P1.

In Vlaanderen beschikken 53.581 personen over een fytolicentie (of 70% van het totaal). Het aantal houders van een P2 bedraagt bijna 45.000 (84%). De figuur geeft de verdeling van de verschillende types fytolicentie voor Vlaanderen weer.

Het volgen van vorming voorwaarde voor verlenging

In Vlaanderen had tot april 2018 slechts 8% (4.140) van de fytolicentiehouders alle bijscholingen gevolgd die hij/zij nodig heeft om de geldigheidsduur te kunnen verlengen. Opvallend is wel dat slechts 52% (27.340 mensen) al één of meerdere opleidingen heeft gevolgd. Voor de P2-fytolicenthouders moeten er nog meer dan 11.200 mensen starten met hun eerste bijscholing. Er is dus nog werk aan de winkel. Het overgrote deel van de houders is actief in de landbouwsector (52%), gevolgd door tuinbouw (17%) en tuinaanleg (15%).

Andries Colman,

Mathias Abts, Ivan Ryckaert en Laurence Hubrecht

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken