Startpagina Voor ons gezin

Geflambeerde pepersteak met gemengde sla en frieten

Hoofdgerecht voor vier personen. Van 20 tot 28 oktober vieren we de week van de steak-friet! Laat deze gelegenheid niet onopgemerkt voorbij gaan, en waag u aan een avontuurlijke flambeersessie. Het kost u zo’n 40 minuten. Smakelijk!

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

4 steaks, 3 à 4 cm dik

10 g grof gemalen peper

1 borrelglaasje cognac

4 dl kalfsfond

3 dl room

bakboter

Gemengde salade:

100 g rucola

1 stronkje witloof

100 g jonge spinazie

100 g veldsla

1 rode ui

½ komkommer

1 appel

4 el maïsolie

2 el citroensap

peper en zout

1 el honing

Frieten:

1 kg frietaardappelen

zout

mayonaise

Hoe ga je tewerk?

Groenten klaarmaken:

Spoel de rucola, spinazie en veldsla, droog in een slazwierder en doe in een grote slakom. Snipper het witloof in fijne repen, snijd de appel in lucifers en de komkommer in heel fijne plakjes. Verdeel over de slakom.

Vinaigrette bereiden:

Meng de olie met het citroensap, de honing, peper en zout. Zet de vinaigrette even aan de kant en schenk ze net voor het serveren over de sla, hussel de sla goed om alle groenten en de vinaigrette te mengen.

Zelf frietjes maken:

Snijd de geschilde aardappelen in de gewenste dikte, de ene heeft graag dikke, de andere heeft liever heel fijne frietjes. Spoel de rauwe frietjes en dep ze goed droog met een keukendoek. Bak ze in een voorverwarmde friteuse op 160°C gedurende 3 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.

Steak bakken zoals het hoort:

Wrijf de steak langs één zijde in met grof gemalen peper. Bak de steak eerst op de peperkant gedurende 3 minuten. Draai om en bak de andere kant ook 3 minuten. Laat rusten onder aluminiumfolie indien je de steak bleu wenst. Voor saignant laat je de steak nog 3 minuten verder garen in de oven op 175°C, 6 minuten verder garen in de oven voor 'à point' en 8 minuten verder garen voor "bien cuit". Laat het vlees na het het bakken even rusten onder aluminiumfolie.

Giet het vet uit de pan en flambeer de pan met cognac. Blus met fond, laat inkoken en werk af met een scheutje room.

Frietjes bakken:

Verhoog de temperatuur van de friteuse tot 175°C en bak de frietjes nog 3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Serveer met mayonaise bij de steak en de salade.

Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op www.lekkervanbijons.be .

Invalid Scald ID.

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken