Startpagina Bieten

Goed groeiende bieten, maar met occasionele schade

Door de hoge temperaturen sluiten de bieten van de eerste zaai de lijnen. Sommige percelen werden herhaaldelijk getroffen door hevige regens die gepaard gingen met hagel, wat soms schade toebracht aan de bieten en modderstromen veroorzaakte.

Leestijd : 2 min

In dergelijke omstandigheden kunnen symptomen van Pseudomonas op het loof verschijnen. Dat is een bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen. Op dezelfde manier worden symptomen van Aphanomyces waargenomen. Ter herinnering: deze wortelaandoening was zeer aanwezig in 2016. Er is geen fungicidenbehandeling nodig.

Pseudonomas zal verdwijnen bij droog en warm weer. De bladeren vertonen donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte wordt in de hand gewerkt door de huidige vochtige weersomstandigheden.

De intensiteit van de symptomen kan variëren afhankelijk van het perceel, de intensiteit van de buien (schade veroorzaakt door hagel of hevige regen zijn ingangen voor de bacteriën), de variëteit,...

Dien boor toe indien nodig

De suikerbiet is een plant die met name gevoelig is voor boorgebrek (hartrot). Een preventieve toediening van boor is altijd aanbevolen in velden met een laag boorgehalte (<0,50 mg/kg grond), in velden onderhevig aan boortekort en vooral in percelen met een hoge pH of gevoelig voor droogte (kiezel- of zandzones). In dit geval zal de toediening 200 tot 500 g boor/ha bedragen.

In de situaties waar dit nodig blijkt en indien er nog geen boor werd toegepast bij de zaai, zal een toediening van boor moeten gebeuren via een bladbespuiting (ten laatste vóór het sluiten van de rijen. De minerale formuleringen zijn over het algemeen compatibel met een onkruidbestrijding, de compatibiliteit van andere formuleringen (chelaten, …) moet voor elke mengeling gecontroleerd worden.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken