Startpagina Pluimvee

Vogelgriep: preventieve maatregelen verlengd en versoepeld

Gezien het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de voorzorgsmaatregelen opnieuw met 30 dagen verlengd tot en met 9 april. Tegelijk worden evenwel verdere versoepelingen mogelijk voor activiteiten die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Dat meldt het FAVV vrijdag.

Leestijd : 1 min

De preventieve maatregelen voor vogelgriep worden dus verlengd tot en met 9 april. Dat betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden.

De versoepelingen op de ophokregeling voor duiven en roofvogels, die vorige week beslist werden, blijven behouden. Tegelijk worden verdere versoepelingen toegestaan voor verzamelingen (tentoonstellingen, prijskampen, zangwedstrijden, beurzen, ...) waaraan hobbyhouders deelnemen. Op deze verzamelingen zijn opnieuw alle pluimvee en vogels toegelaten.

Blijven nog wel steeds verboden: verkoop door hobbyhouders op openbare markten (dit zijn de markten georganiseerd door de gemeenten en steden), wedstrijdvluchten en trainingsvluchten voor duiven.

Indien er in de komende week in ons land geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste drie weken zonder besmetting in ons land en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023

Pluimvee DGZ publiceerde onlangs de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen voor 2023. Dat jaar voldeed België aan de Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij leghennen haalde België de doelstellingen niet.
Meer artikelen bekijken