Startpagina Akkerbouw

Diverse situatie in aardappelvelden

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt liet eind vorige week via haar nieuwsbrief weten een zeer diverse situatie te velden te zien. Zo zit er een stevig verschil tussen percelen: er zijn er die nog aan het opkomen zijn, waar op andere de bloei al ten einde loopt.

Leestijd : 2 min

Wateroverlast of droogte

Sommige velden zijn getekend door onweer en bijhorende modderstromen, anderen hebben last van droogte en snakken naar water. Velden die last hebben van de droogte hebben een ijlere gewasstand en een gedrongen groei (korte plantlengte). PCA-medewerkster Ilse Eeckhout haalt ook de aanwezigheid van cystenaaltjes aan als mogelijke oorzaak van een ijle gewasstand en het achter blijven van de groei. Een plant uitgraven en de wortels controleren op witte of gele bolletjes kan uitsluitsel geven over de aanwezigheid van cystenaaltjes.

Momenteel kunnen we aan voornoemde situatie maar weinig doen. Ilse Eeckhout oppert om mogelijks een bladvoeding toe te dienen om zo het gewas ‘van bovenaf’ te stimuleren nu de wortels het moeilijk hebben om voeding en water op te nemen.

Opkomstproblemen en Coloradokever

Begin deze maand werden er reeds opkomstproblemen gemeld en dit verhaal gaat ook nu nog verder. Planten komen niet of moeilijk boven als gevolg van rotte poters in de ruggen. Hier is er veelal sprake van een kwaliteitsprobleem met betrekking tot het aangewend pootgoed.

Ook het verhaal van de Coloradokever is nog niet achter de rug. Ilse Eeckhout drukt erop om bij een insecticidetoepassing te kiezen voor middelen die de nuttige sparen. Deze hebben we nodig om de bladluizen onder controle te houden. Niet selectief de coloradokever bestrijden kan als risico een opstoot aan bladluizen binnen enkele weken in zich dragen.

Bijbemesten, bewaren en vervoederen

Tot slot wordt nog stil gestaan bij het bijbemesten in aardappelen. Wie niet de volledige dosis gegeven heeft bij aanvang van de teelt kan nu een bodemstaal nemen om te kijken hoeveel stikstof nog bijbemest moet worden.

Voor wie zijn oude oogst aardappelen noodgedwongen aan het vervoederen is wegens gebrek aan een betere afzet: dit kan tot maximaal 5 kg/melkkoe per dag. Voor vleesvee kan er gegaan worden tot 10 kg.

Het PCA volgt enkele praktijkloodsen op richting frietkwaliteit. Voor Fontane is dit ondertussen nog steeds uitstekend, voor Bintje net ietsje minder.

TD naar PCA

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken