Startpagina Granen

Landbouw in Polen en Baltische staten kreunt onder droogte

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft woensdag gewaarschuwd voor "aanzienlijke verliezen" bij de graanoogst door droogte. De regering zoekt naar mogelijkheden om de getroffen landbouwers te steunen. De sector wordt getroffen door droogte en ongewone hitte. De Baltische buurlanden lijden ook. Letland kondigt donderdag mogelijk de noodtoestand af, aldus het agentschap BNS.

Leestijd : 1 min

De helft van het Poolse grondgebied is getroffen door droogte. Het zijn vooral de graangewassen die het grootste risico lopen, aldus het landbouwinstituut IUNG.

In juni was de droogte erger dan in de ergste jaren (2006 en 2015). De opbrengstverliezen riskeren erg aanzienlijk te zijn, zo zei Morawiecki aan journalisten in Warschau. De nieuwe landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski stelde al hulpmaatregelen in het vooruitzicht, zonder details te geven.

Experten rekenen dat zowat een derde van de oogsten zal getroffen worden door de droogte in de lente en ongewoon hoge temperaturen overdag.

De maand mei was in Polen de warmste sinds 55 jaren, met een gemiddelde dagtemperatuur van 18,7 graden Celsius, tegen 15,3 graden vorig jaar.

In het oosten van Letland viel geen regen meer sinds 3 mei. Veehouders beginnen er hun stapel in te krimpen door gebrek aan voeder.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken