Startpagina Melkvee

Zo houdt intensieve melkveehouder Rob zijn koeien gezond

Rob houdt samen met z’n vader en broer 350 melkkoeien, die gemiddeld zo’n 9.800 kg melk per jaar geven. Terwijl vader Arie hoort uit te bollen en broer Jeroen zich in hoofdzaak bezighoudt met de akkerbouwtak, werkt Rob nauw samen met veearts Wilco om alle dieren gezond en productief te houden.

Leestijd : 4 min

De koeien moeten ouder worden. Verder wil ik ook de productie per koe nog opdrijven. Eigenlijk ben ik al blij dat alles nu een beetje klaar is op het bedrijf”, antwoordt melkveehouder Rob Van Creij wanneer ik hem vraag hoe hij de toekomst van zijn bedrijf ziet. “Toch durf ik nog te dromen van uitbreiding. Ik heb de vergunningen. Dit is gewoon niet het moment”, geeft hij toe.

Rob heeft twee kortetermijndoelstellingen: de koeien moeten langer blijven en de productie moet  omhoog.
Rob heeft twee kortetermijndoelstellingen: de koeien moeten langer blijven en de productie moet omhoog. - DC

Tijd heeft hij nog. Rob is jong, amper 28 jaar. Voor zijn bedrijf ziet hij niets in weidegang, korte keten of bio. Zijn pad is de intensieve melkveehouderij. Hij is daarbij niet blind voor het aspect duurzaamheid. Eerder dit jaar plaatste hij emissie-arme vloeren in de nieuwste stal. “Goed, hier is het verplicht, maar zelfs als dat niet zo was hadden we deze vloer gelegd. Wat een verbetering. Het is trouwens een Belgisch product, wist je dat?”

Rob toont zich erg tevreden over de emissiearme vloer in de hoofdstal. Hij houdt ook geur tegen.
Rob toont zich erg tevreden over de emissiearme vloer in de hoofdstal. Hij houdt ook geur tegen. - DC

Diergezondheid

Een andere pijler van duurzaamheid op het bedrijf is diergezondheid. Op een intensief bedrijf met 350 koeien is dat geen sinecure. Veearts Wilco Boet werkt nauw samen met de familie Van Creij. Elk jaar stelt hij een gezondheidsplan en een behandelplan op. Dat is nu eenmaal verplicht in Nederland sinds 2012.

Specialer is dat hij en Rob elke drie maanden samenzitten met de voederleverancier, de vruchtbaarheidsspecialist van het KI-bedrijf en de rest van het gezin om te kijken wat de problemen zijn, hoe ze die kunnen bijsturen en wat ze extra kunnen doen om ziekte te voorkomen. Ten slotte brengt veearts Wilco elke week een bezoek aan het bedrijf om de praktische zaken aan te pakken en voeling te houden. Het hele systeem is gericht op preventie. Robs broer Jeroen lacht wanneer ik vraag hoeveel die intensieve samenwerking het bedrijf kost. “Wilco kost ons geld, maar zieke koeien nog veel meer.”

Minder antibiotica

Wilco werkt al sinds 2012 nauw samen met Rob. Hij schat dat ze er in die zes jaar samen in geslaagd zijn om het antibioticagebruik met de helft terug te dringen. “Als een koe met mastitis niet reageert op het antibioticum dat ik toedien, kijken we eerder naar hoe het beter kan in de melkstal dan naar steeds weer andere antibiotica. In het geval van E. coli zie je de symptomen vaak pas wanneer de bacterie al dood is. Het beste wat je dan kan doen is de koe ondersteunen met voldoende water, een ontstekingswerend middel ...”, legt hij uit.

Veearts Wilco stelt jaarlijks een gezondheids- en een behandelplan op. Hij neemt deel aan overleg met andere erfbetreders en komt eens per week langs.
Veearts Wilco stelt jaarlijks een gezondheids- en een behandelplan op. Hij neemt deel aan overleg met andere erfbetreders en komt eens per week langs. - DC

Ook Rob is blij dat zijn koeien minder antibiotica krijgen: “Als er in de melk zit mag ik die niet leveren. En als er minder resistentie voor is, is dat beter voor de koeien die toch ziek worden.”

Melkcarrousel

Bij het droogzetten werkt Rob selectief. Hij gebruikt dus antibiotica voor hij de speen afdicht met een teat sealer, tenzij de bewuste koe een erg laag celgetal heeft.

De familie Van Creij installeerde een melkcarrousel met 34 plaatsen. Vader Arie vertelt dat ze elke speen zorgvuldig kuisen, met een proper papiertje voor elke koe. En het gaat nog snel ook. Op 2 uur tijd melkt één persoon de hele kudde. s’ Ochtends is dat Jeroen, s’ avonds Rob. “Ze werken 150 koeien af per uur. ‘s Avonds om 20u is het dan ook echt klaar”, maakt Arie zich sterk.

De jongens zagen een melkrobot niet zitten. “We zouden er sowieso zes moeten plaatsen, dan scheelt er elke avond wel iets”, legt Rob uit.

Exacte hoeveelheid antilichamen

De put van de oude melkcarrousel is nu gevuld met stro. Koeien op het einde van de dracht wachten er de geboorte van hun kalfjes af. “De meeste problemen op dit bedrijf hadden te maken met de kalveren”, weet Wilco. Hij vaccineert de drachtige koeien enkele weken voor afkalven tegen rota- en coronavirus en E. coli.

Meteen na afkalven gebruikt de familie het ColoQuick-systeem om te bepalen hoeveel antilichamen de verse biestmelk bevat. De kalfjes krijgen dan de juiste hoeveelheid binnen, eventueel aangevuld met voorraden uit de diepvries.

Kalvermanagement

Op dit bedrijf vind je geen typische witte plastic kalverhokjes terug. “Hun hokken hebben een lattenbodem en stro. Zo liggen ze nooit nat. Het klimaat is er ook beter dan in zo’n wit kapje. Warmer in de winter, en minder warm in de zomer. Het is duurder, maar je verliest minder kalveren, en de dieren liggen beter”, straalt Arie. Vooraan staat een notitiebord, waar op staat wie wat deed, en wat er nodig is. “De jeugd is dat soort management gewoon, en zo moet het ook als je samen op een groot bedrijf werkt”.

De kalverhokken hebben een lattenbodem en stro. Het comfort is beter dan in iglo’s, volgens Arie.
De kalverhokken hebben een lattenbodem en stro. Het comfort is beter dan in iglo’s, volgens Arie. - DC

Van 40 naar 350

Stierkalfjes gaan na 12 dagen weg, vaarskalfjes mogen blijven tot ze 4 maanden oud zijn. De opfok gebeurt op een ander bedrijf. Momenteel heeft Rob daar zo’n 400 kalveren zitten. Op dat bedrijf gebeurt ook de inseminatie. Een maand voor de vaarzen uitgerekend zijn komen ze dan terug bij hem.

“Kalven doen ze voor het eerst op 22 à 23 maanden”, beschrijft Arie. “De melkkoeien verlaten de kudde gemiddeld wanneer ze 5 jaar oud zijn. We hebben een vervangingspercentage van 30  %.”

Arie Van Creij hield ooit 40 koeien. Nu zijn het er 350. “Toen ik wist dat de jongens wilden opvolgen, ging ik fors investeren.”
Arie Van Creij hield ooit 40 koeien. Nu zijn het er 350. “Toen ik wist dat de jongens wilden opvolgen, ging ik fors investeren.” - DC

Arie zelf startte het bedrijf op. “Ik boer nu 38 jaar. Op mijn bedrijf hield ik zo’n 40 koeien. Op een dag maakten de jongens duidelijk dat ze wilden opvolgen, dus toen ging ik fors investeren.” Waarom wilden ze zo graag opvolgen? “Tja, het zit in de genen, hé”, lacht hij.

DC

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken