Startpagina Pluimvee

Geval van ziekte van Newcastle in Beerse, maatregelen in Zinnik en Verviers opgeheven

Bij een hobbyhouder in Beersel, in Vlaams-Brabant, is vrijdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld. Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). Deze besmetting komt bovenop de 13 al gekende besmettingen die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld, aldus het FAVV.

Leestijd : 2 min

Rond de besmetting is een beschermingsgebied met een straal van 500 meter afgebakend. In die zone moet iedere houder van pluimvee of duiven een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken, moet elke houder zijn pluimvee en duiven (met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels) laten vaccineren of een bewijs van vaccinatie voorleggen, en is er een vervoersverbod voor pluimvee en duiven. De maatregelen gelden ten minste 21 dagen. Op 15 juni werden in Zinnik (Soignies) en Verviers gelijkaardige maatregelen opgelegd aan hobbyhouders. Die zones werden vrijdag opgeheven, aangezien de situatie er opgelost is.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen), of via lucht. De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in. Het Voedselagentschap, dat bij elke besmetting een onderzoek voert om de oorzaak te achterhalen, benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders in het algemeen raadt het Agentschap de vaccinatie sterk aan.

naar Belga

Lees ook in Pluimvee

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken van vogelgriep

Pluimvee In Nederland is er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd deophokplicht in Nederland nog opgeheven, maar er zijn daar inmiddels weer 3 nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt. De uitbraak in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland is aanleiding om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen.
Meer artikelen bekijken