Startpagina Melkvee

Zuivelstudie: kleine productievermindering, groot effect producentenprijs

Het EU-melkverminderingsprogramma dat van oktober 2016 tot januari 2017 liep, is volgens de European Milk Board (EMB) zeer succesvol geweest. De EMB baseert zich op een Frans-Duitse studie waaruit zou blijken dat met een kleine productievermindering een groot effect op de prijs is gerealiseerd. De onderzoekers zelf spreken eerder van correlatie dan van een causaal verband, maar denken wel dat de melkvermindering een positief effect heeft gehad.

Het melkverminderingsprogramma leidde tot een verminderde productie van 833.551 ton, wat neerkomt op 2% van het volume dat een jaar eerder werd gerealiseerd. Het ging om een vrijwillige regeling. Melkveehouders kregen over de periode 14 cent per kg melk die ze minder produceerden dan een jaar geleden. De melkprijs steeg van €25,68 per 100 kilo in juli 2016 naar €34,16 per 100 kilo in juli 2017.

In totaal deden 48.200 melkproducenten mee, wat neer komt op 3% van het totale aantal melkveehouderijen in de EU. De grootste reductievolumes – bij elkaar 57...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken