Startpagina Libramont

Aftellen naar Libramont: 27 tot 30 juli

De 84ste editie van de beurs van Libramont vindt plaats van 27 tot 30 juli 2018 en krijgt op 31 juli een verlengstuk op het terrein van Bras tijdens de 5de editie van de Internationale Dag van het Gras.

Leestijd : 4 min

Vijf dagen lang vormt Libramont een buitengewoon uitstalraam van de Belgische landbouw. De beurs belicht de vele facetten ervan: veeteelt, machinebouw en technologie, agrovoeding, tuinbouw, groenteteelt, civieltechnische werken, dierengezondheid, onderzoek, onderwijs en cultuur.

Zes polen en parcours

De bezoekers kunnen zich laten leiden door zes themapolen en -parcours. De eerste draait om ‘melkveehouderij en diergezondheid’. De tweede toont u alles wat met ‘dieren en veehouderij’ te maken heeft. Een derde laat u kennismaken met ‘innovaties en smart farming’. De volgende leidt u langs alle stands die te maken hebben met het thema van dit jaar: Wie zal morgen onze steden voeden?

Verder verzamelt het bio-parcours alle exposanten die zich met biologische landbouw bezighouden. Aan de ene kant helpen adviseurs en toeleveranciers met het omschakelen of uitrusten van uw bedrijf, aan de andere kant bieden bioproducenten de bezoekers hun waren aan. Ten slotte is er het gezinsparcours, op maat van kinderen.

Vijf goede redenen

Beursmanager Natacha Perat gaf ons vijf redenen om naar de beurs te komen. “Al zijn er wel honderden, natuurlijk”, knipoogt ze. “Ten eerste biedt Libramont ruimte aan oplossingen en innovatie. U kunt hier een blik werpen op de landbouw en de houtketen van morgen.” Ze verwijst daarbij naar de Mecanic’ Show, de pool rond ‘innovatie en smart farming’, maar ook naar het beursthema en het bio-parcours.

Beursmanager Natacha Perat geeft u vijf goede redenen om naar Libramont 2018 te komen.
Beursmanager Natacha Perat geeft u vijf goede redenen om naar Libramont 2018 te komen. - DC

“Ten tweede is Libramont een belangrijk trefpunt voor telers en fokkers. Elk jaar zorgen we voor meer tentoongestelde rassen, meer wedstrijden, meer demonstraties en animatie”, vervolgt ze. “Verder is Libramont de gezelligste van alle vakbeurzen. Het is een unieke locatie voor gesprekken en ontmoetingen tussen vakmensen onderling, maar ook met de samenleving en de consumenten.” Ongeveer twee derde van de bezoekers aan de beurs zijn geen professionele landbouwers. Zij komen naar de beurs om zich te amuseren, maar pikken intussen wel het één en ander op over echte landbouw.

Vierjaarlijkse grasdag

Niet toevallig biedt Libramont vertier voor het hele gezin, gaat Perat verder. “De beurs vormt een uitzonderlijke ervaring voor families. Kijk maar naar de hoogstaande streekproducten die we promoten, de workshops en de ludieke animatie in de ‘betoverde boerderij’ voor kinderen, de verbluffende paardenshows... Allemaal gemakkelijk te vinden op het gezinsparcours.

Ten slotte haalt Perat de Internationale dag van het gras aan. Libramont organiseert die om de vier jaar. “Op een terrein van 40 ha in Bras organiseren we een boeiend evenement waarop je 108 machines voor het oogsten en verwerken van voeder in reële omstandigheden aan het werk kan zien, naast didactische uitstalramen van zaaigoed, demonstraties van het plaatsen van omheiningen en vernieuwing van weiden”, besluit ze.

Drie keer goede raad

De beurs van Libramont is open van 9u00 tot 18u30. Het adres is Rue des Aubépines 50, 6800 Libramont. Om het drukke verkeer te vermijden kunt u de trein nemen naar station Libramont. Dat ligt op de lijn Brussel-Luxemburg. In Brussel vertrekt er elk uur een geschikte trein. Aan het station van Libramont wachten gratis bussen naar het beursterrein u op. Verkiest u toch de auto? Aan afrit 25 bis (vanuit Brussel) of afrit 26 (vanuit Luxemburg) van de E411 liggen de bezoekersparkings. Ook daar zorgen gratis pendelbussen voor de laatste etappe van uw traject.

Reis licht. Om veiligheidsredenen zijn rugzakken of andere grote tassen uit den boze. Dat hoeft geen ramp te zijn. De beurs bulkt van de eetgelegenheden, van restaurants met bediening tot hamburgerkramen met lokaal rundvlees. In de babyruimte in zone 37 staan flesjes, slabbetjes en ander materiaal om uw spruit te verschonen of eten te geven.

Kinderen lopen snel verloren. Vraag aan de ingang zeker een armbandje voor uw kind. Daar kan u uw naam en gsm-nummer op schrijven. Zo komt uw kind steeds terecht.

Twee euro korting

Professionele landbouwers ontvangen één gratis toegangscode. Kreeg u die nog niet, stuur dan een mailtje naar tips@foiredelibramont.com. Via de website kost een ticket € 14, een euro minder dan vorig jaar. Tickets aan de kassa kosten € 16. Voor de graslanddemo betaalt u online € 15 en aan de kassa € 16. Tickets vergeten? U kan ze sinds dit jaar tonen op uw smartphone.

Aan de kassa kunt u betalen met cash, krediet- of debetkaarten. Op het beursterrein zelf kunt u geld afhalen bij de KBC-bus, een mobiel bankkantoor. Honden moeten aan de leiband. Behoren ze tot een gevaarlijk ras, dan mogen ze enkel binnen wanneer ze een muilkorf dragen.

Eén landbouw

Het thema van de beurs is dit jaar: Wie zal morgen onze steden voeden? Beursvoorzitter Jean-François Piérard vindt dat daar goede redenen voor zijn. “Het grootste deel van de consumenten woont in de stad. Het platteland verstedelijkt bovendien. Dat dreigt landbouwers te beperken in hun bedrijfsvoering. Daarvoor moeten we oplossingen vinden, in dialoog en met respect voor elkaar.”

Aan de andere kant wil de organisatie ook stadslandbouw de hand reiken. “Met hun knowhow kunnen landbouwers dakmoestuinen en dergelijke rendabeler maken, terwijl dat soort projecten de landbouw kan dienen als marketinginstrument. Onze boodschap, sterk en duidelijk, is dat er maar één landbouw is, die van het werken met levende materie, en die is volledig welkom op Libramont”, maakt Piérard duidelijk.

DC

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken