Startpagina Pluimvee

Import Oekraïense eieren beperkt

Er werden tussen midden 2014 en nu maar een beperkt aantal Oekraïense eieren ingevoerd in de EU. De invoer die er was, ging vooral ten koste van Indische invoer. De totale invoer in de EU daalde zelfs.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit een parlementaire vraag die Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD) stelde over de import van Oekraïense eieren naar de Europese Unie.

Sedert sinds midden 2014 heerste de vrees dat Oekraïense eieren bij ons marktverstorend zouden werken. Begin 2014 viel Rusland buurland Oekraïne binnen en annexeerde het de Krim. Om Oekraïne economisch te steunen werden verschillende steunmaatregelen toegekend. Eén van die maatregelen was een handelsakkoord waarbij het land voor een heffingsvrij contingent van 1.500 ton eieren en 3.000 ton eierproducten kon exporteren naar de Europese Unie, op voorwaarde dat ze aan dezelfde fytosanitaire normen voldeden als de Europese.

In de sector heerste ongerustheid omdat er in Oekraïne wel nog sprake is van legbatterijen. Ook al werd afgesproken dat Oekraïne werk moest maken van een verstrenging van zijn dierenwelzijnsnormen.

0,06% van Europese omzet

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er sinds de start van de maatregel enkel Oekraïense export was naar Polen, Letland, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Dat betekent dat geen enkel Oekraïens ei via België Europa binnenkwam. Ook ging het om een zeer beperkt volume: slechts 0,06% van de omzet van alle Europese eierproducenten samen. “Een marktverstorende werking hebben de importvrije contingenten voor eieren en eierproducten allerminst”, concludeerde Francesco Vanderjeugd.

Daling aantal geïmporteerde eieren

De import van Oekraïense eieren naar de Europese markt verdubbelde op één jaar tijd ongeveer van 3.665 ton naar 7.588 ton. Het marktaandeel onder de geïmporteerde eieren nam toe van 19,4% naar 49,3%. Daartegenover staat dat het totaal aantal geïmporteerde eieren in de EU is afgenomen met 15.4%. De daling was vooral te wijten aan India, wiens aandeel terugviel met 87% van 5.743 ton in 2015 tot 764 ton vorig jaar. Het lijkt er dus op dat Oekraïne de rol van India overneemt, maar niet ten koste van Europese eierproducenten.

Bron: Francesco Vanderjeugd

Lees ook in Pluimvee

Salmonella-resultaten pluimvee voor 2023

Pluimvee DGZ publiceerde onlangs de resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen voor 2023. Dat jaar voldeed België aan de Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, vleeskippen en vleeskalkoenen. Bij leghennen haalde België de doelstellingen niet.
Meer artikelen bekijken