Startpagina Wetgeving

Ggo-stempel op CRISPR/cas niet zonder gevolgen

Vorige week maakte het Europese Hof van Justitie haar oordeel over nieuwe genetische veredelingstechnieken als CRISPR/cas bekend. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de oudere genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). De ene hoek onthaalt de beslissing op gejuich, terwijl de andere vooral veel nadelen ziet. Wat betekent dit oordeel voor de landbouw?

Leestijd : 2 min

De zaak gaat over nieuwe technieken voor genetische modificatie van gewassen, zoals CRISPR/cas, die kleine wijzigingen aanbrengen aan het genoom van een gewas of levend organisme zonder daarbij vreemd DNA te introduceren. Volgens het Hof van Justitie moeten dergelijke gewassen voortaan aan dezelfde test- en etiketteringsvereisten voldoen als andere genetisch gemanipuleerde organismen. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor oudere technieken die veilig zijn.

“Zowel op economisch als op ecologisch vlak verliezen we. Dit is een harde klap voor de Europese landbouw en het wetenschappelijk onderzoek op planten”, zegt de secretaris-generaal van de Europese Zadenassociatie ESA. “Het plaatst een nieuwe handelsbarrière voor de invoer van grondstoffen voor de landbouw, met hogere voedselprijzen tot gevolg”, voorspelt Coceral, de Europese handelsassociatie voor granen, voedergrondstoffen en vetten.

Buiten de landbouwsector spreekt ook het Vlaams Instituut Biotechnologie (VIB) zich uit tegen de uitspraak. Die zou de ontwikkeling van duurzame landbouw in Europa op de helling zetten. Volgens het VIB zijn zowel onderzoeksinstellingen als bedrijven in de sector zeer ontgoocheld over de uitspraak. “De uitspraak van het Hof is werkelijk absurd en zal - alvast in Europa - de broodnodige landbouwinnovatie een halt toeroepen”, meent Dirk Inzé (wetenschappelijk directeur van het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie).

Het VIB vreest dat het in Europa voor overheidsinstituten en bedrijven heel moeilijk worden om zelf nog producten te ontwikkelen met innovatieve plantenveredelingstechnieken. “We zijn bang dat investeerders en bedrijven zullen wegtrekken uit Europa. Bayer verhuisde recent al zijn afdeling voor gewasverbetering naar de VS.”

Verder wijst het VIB erop dat de oude mutagenesetechnieken al meer dan 60 jaar oud zijn en geleid hebben “tot producten die we bijna dagelijks eten”. In vergelijking met de nieuwe technieken zijn de oude echter veel minder precies en “was het zowat schieten met een kanon op de mug”. De landbouw staat bovendien met de groeiende wereldbevolking voor immense uitdagingen. “Oplossingen om gewassen beter bestand te maken tegen droogte hebben we nu nodig, en niet over 50 jaar”, aldus Dirk Inzé.

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken