Startpagina Pluimvee

FAVV vindt weer ziekte van Newcastle bij sierpluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierpluimvee van een hobbyhouder in Momignies (provincie Henegouwen). De besmetting komt bovenop de al 19 gekende besmettingen, 16 bij hobbyhouders en 3 op professionele pluimveehouderijen, die sinds 26 april werden vastgesteld. Dat meldt het FAVV woensdag.

Leestijd : 1 min

Rond de besmetting bij de hobbyhouder is een beschermingsgebied met een straal van 500 meter afgebakend. Daarin gelden een aantal maatregelen. Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken; elke houder moet zijn pluimvee en duiven laten vaccineren of een bewijs van een recente geldige vaccinatie voorleggen; er is een vervoersverbod voor pluimvee en duiven; en er mogen geen verzamelingen met vogels worden georganiseerd. De maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen. Voorts heft het FAVV de maatregelen op rond de besmetting die in juni was vastgesteld bij een hobbyhouder in Theux (Luik). Het agentschap heeft maandag ook de zones aangepast die begin juli werden afgebakend in Zulte (Oost-Vlaanderen). In een deel van deze zone Zulte werden de maatregelen versoepeld. Het Voedselagentschap heeft in de afgelopen weken al de maatregelen rond 6 besmettingen bij hobbyhouders volledig opgeheven en de zones rond de professionele uitbraak in Haaltert (Oost-Vlaanderen) aangepast.

BELGA

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken