Startpagina Groenten

BelOrta viert 25 jaar Belgische trostomaten

Gisteren vierde BelOrta een wel heel opmerkelijke verjaardag. Exact 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta. De naam zegt het al: de trostomaat wordt per trosje geknipt en verkocht. Een historische beslissing die baanbrekend is geweest in de verdere tomatenteelt in België.

1 augustus 1993, België is in rouw bij het plots overlijden van Koning Boudewijn in zijn vakantieverblijf in Motril. Deze historische gebeurtenis brengt ook andere herinneringen boven bij de toenmalige tomatentelers. Enkele vooruitstrevende telers en hun voorlichters zagen exact 25 jaar geleden een opportuniteit in het oogsten van enkele van de toen gebruikte rassen als tros. Ook de commerciële verantwoordelijken, kwaliteits- en verpakkingsmensen van BelOrta werden in de gesprekken betrokken opdat deze nieuwe tomaat op een doordachte manier in de markt kon worden gezet. De trostomaat was...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken