Startpagina Paarden

Jong geweld doet prestatiebloedlijnen en fokkerijkeuzes alle eer aan

Meer dan ooit was de fokkerijwedstrijd voor sportpaarden, een joint venture van Studbook SBS en ADECLUX, een topper. Er was dit jaar bovendien bijzonder veel talent aanwezig onder de -brandende- zon.

Leestijd : 4 min

De voorbije jaren kwamen in het speciaal Libramont nummer van Landbouwleven regelmatig fokkers aan bod met een eigen visie en veel dynamiek. Het was dit jaar dus een uitermate deugddoende ervaring te constateren dat juist hun fokproducten puik presteerden in Libramont. Ook tal van vaderdieren die niet ontsnapten aan onze aandacht profileerden zich – via hun nakomelingen weliswaar – op of net naast de podia.

Ze sprongen in vrijheid … en hoe!

Op zaterdag werd er gesprongen in vrijheid terwijl even verderop de Jumping van Libramont hoogtij vierde. Toch waren het de jonge springers in vrijheid die veel aandacht van het publiek naar zich toezogen.

De SBS-gekeurde hengst Flex du Haut du Roy (Cosinhus x Vipère de Sainte Anne van Vigo d’Arsouilles) tekende voor het vaderschap van twee opvallende paarden. Enerzijds Jones du Haut du Roy uit de merrie Arsouilles des Hazalles van – jawel – ook Vigo d’Arsouilles x Darco!

Respect voor fokker Christophe Mayerus, die ons pas enkele weken geleden toevertrouwde dat hij veelal instinctief was in zijn fokkerijkeuzes, is hier absoluut op zijn plaats. Jones werd mooi vierde bij de driejarigen in Libramont, scoorde iets minder op exterieur maar noteerde de hoogste score voor het vrijspringen. Nauwgezet de selecties voor de hengstenkeuringen opvolgen zal dan ook spannend worden. Maar fokkerij Du Haut du Roy deed nog beter met de tweede plaats bij de tweejarigen van de merrie Kapitole du Haut du Roy (SBS – Flex du Haut du Roy uit een dochter van Royal Bravour, die een zoon is van de legendarische G. Ramiro Z en op het allerhoogste niveau schitterde met Peter Geerink (NED).

Filou de Muze levert topspringer

Kinto du Champs Bouton mocht zich als vierde opstellen na de proef voor tweejarigen. De jonge hengst, zoon van de bijzondere sporthengst Filou de Muze (v. Stakkato uit Bamboula de Muze van Rubens du Ri d’Asse x Nabab de Rêve) x Lord Z, sprong 18 punten bij elkaar in Libramont. Meteen de hoogste score voor vrijspringen van de hele prijskamp.

Trésor de Virton en Silver Deux de Virton (topper van Kevin Staut) zijn eveneens hengsten waar wij het de voorbije jaren regelmatig over hadden in het kader van Libramont.

Trésor leverde er de winnaar bij de driejarigen - dit jaar met Jet-Set de Virton - en Silver Deux bracht nummer 5 bij de tweejarigen met Koud’Coeur de Virton. Hoeft het gezegd dat ze spetterend sprongen? Coeur de Cachas D.S. had eveneens al onze aandacht in vorige edities. Wel, de hengst tekende dit jaar voor het vaderschap van Jazzy Boy du Petit Geer, derde op het podium van de driejarigen.

Herinnert u zich Savenière nog?

Ook fokkerij de la Savenière, vorig jaar geportretteerd in het Libramont-dossier van Landbouwleven, schitterde dit jaar. En wel met de tweede plaats van Julma de la Savenière (Chellsini Z x Zeus), tweede bij de driejarigen en met de zege van de hengst Konterno GG Savenière (Conterno Grande x Cento Lano) bij de tweejarigen. Het voorbeeldige exterieur van deze klepper was goed voor de hoogste score van 18 punten.

Dieu-Merci van T&L werd geprezen door Lieve Blindeman van fokkerij de Duyversputten, uitgebreid aan het woord in onze vorige editie. Wel, de Wase hengst was meteen de vader van Kataleya de Valmont, derde bij de tweejarigen in Libramont.

Een goudstaaf die blijft schitteren

Goed bloed liegt zelden op de fokkerijwedstrijd voor sportpaarden in Libramont. Een jaarling, wiens exterieur en prestaties veel weg hebben van een goudstaaf, illustreert dit maar al te goed in 2018. We hebben het hier over Lingot d’Or (vertaald: goudstaaf) de la Petite Hunelle (SBS – Greco Sitte x Rexar du Houssoit (E.T.)), winnaar bij de mannelijke jaarlingen in Libramont dit jaar en kampioen van deze leeftijd categorie. Lingot d’Or schopte het vorig jaar als veulen tot Waals kampioen in Ghlin en zette zijn langgerekte zegeronde dit jaar verder, met twee maanden geleden een klinkende overwinning bij de jaarlingen in Soignies. De internationale jury in Libramont beaamde!

Tweemaal Zangersheide op het podium bij de veulens

Tussen al het SBS-geweld aan de top in Libramont, waren er twee Z-veulens die het podium haalden dit jaar. Bij de mannelijke veulens was deze eer weggelegd voor Quanta Costa van Duyversputten Z (Quality Time x Diarado) met een derde plaats, gefokt door Lieve Blindeman. Zij vertrouwde ons haar visie toe over de sportpaardenfokkerij in het kader van onze Libramont-special. Wij hopen dan ook haar terug te zien in Zangersheide met dit fokproduct! Casalline JG Z (Casallo Z x Clinton) van fokker Jean Gallet van La Savenière werd ex-aequo tweede bij de merrieveulens. Zij deelde haar plaats met Melody de Virton, een dochter van – jawel – alweer Trésor de Virton (x Nabab de Rêve).

Wie won er uiteindelijk bij de veulens? Millenium du Bagnon (SBS – Sensation x Sandro Hit) bij de hengstenveulens en Mamzelle du Raiwet (SBS – Peppermill x Cashman) bij de merrieveulens. Mamzelle trok hier aan het langste eind en vertrok huiswaarts als Veulenkampioene 2018 in Libramont.

Patricia Parrein-Borgenon

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken