Startpagina Groenten

Droogte doet opbrengst Europese groenten stevig zakken

Met het hete en droge weer in juli over het hele Europese continent, hadden de groenten erg te lijden. Men ziet dan ook de opbrengsten dalen. Voor groentetelers en -verwerkers is het in de laatste 40 jaar zo erg niet geweest.

Leestijd : 2 min

Profel, de Europese associatie van fruit- en groenteverwerkers, melden dat vooral voor bevroren groenten en de groenten in blik de verliezen in het veld resulteerden in verlaagde en onregelmatige leveringen van verse groenten naar de verwerkingsbedrijven. Dit leidt tot verhoogde productiekosten en minder verwerkte producten.

Voor erwten wordt een verminderde veldopbrengst gerapporteerd, die varieert van 20 tot 50 %. Voor bonen spreekt men van verliezen tot 50 %. In het zuiden van Europa woedden ook zware stormen, die de bonenteelt ook zwaar beïnvloedde. De uienteelt kent verliezen tussen de 15 en 20 %. Verder zijn courgettes en spinazie getroffen. Ten slotte is het zaaien van tweede gewassen zoals spinazie, bonen of bloemkool, gewoon niet mogelijk.

Ondertussen begint men zich ook zorgen te maken over de gewassen die in de herst of winter worden geoogst, zoals boerenkool, rode en witte kool, spruitjes en prei. Ook hier verwacht men opbrengsten ver onder het gemiddelde. In sommige gebieden was het zaaien van boerenkool zelfs niet mogelijk. Als het volgende week niet goed regent, zal de situatie nog verergeren.

In verschillende landen zitten de nationale regeringen samen met boerenorganisaties om te bespreken of een eventuele noodtoestand voor deze landbouwcrisis kan worden uitgeroepen, en of er financiële steun voor de boeren kan worden voorzien.

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken