Startpagina Pluimvee

Ziekte van Newcastle: FAVV heft verschillende zones op

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle. Het gaat om de zones Dentergem en Waregem (West-Vlaanderen), Zulte en Eeklo (Oost-Vlaanderen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg).

Leestijd : 1 min

Het Voedselagentschap heeft sinds 26 april 2018 al 20 besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: 17 bij hobbyhouders en 3 op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken konden de maatregelen rond 11 besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven worden, en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.

De voorbije dagen was de toestand ook onder controle rond andere besmettingen en werden daarom de 500m zone rond Dentergem (op 07/08), de 10km zone rond Zulte (op 08/08), de 500m zone rond Meix-devant-Virton (op 10/08) en de 500m zone rond Eeklo (op 14/08) opgeheven. Vandaag werd ook de 10km zone rond Waregem opgeheven.

De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken