Startpagina Actueel

Bioforum wijst op lagere CO2-uitstoot biobrood

Volgens nieuw Brits onderzoek wordt voor elk brood van 800g ongeveer een halve kilo CO2 uitgestoten, waarvan 40% te wijten is aan het gebruik van kunstmest bij de graanteelt. Biologische boeren telen zonder kunstmest, zo merkt Bioforum op.

Leestijd : 2 min

Britse onderzoekers van de universiteit van Sheffield maakten een levenscyclusanalyse voor brood, waarbij ze het hele productieproces in beschouwing namen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood. Alles bij elkaar genomen komen de onderzoekers voor een brood van 800 gram tot een klimaatvoetafdruk van 0,589 kilo CO2.

Kunstmest verantwoordelijk voor 40%

De onderzoekers houden kunstmest bij de graanteelt verantwoordelijk voor 40% van de totale uitstoot. “Kunstmest is geen milieu- of klimaatvriendelijk product, want het wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Voor de productie van kunstmest zijn hoge temperaturen nodig en die worden tot nog toe meestal bereikt met aardgas”, aldus Bioforum.

Kunstmeststoffen zijn in de biologische landbouw niet toegelaten. Ze voeden de plant en niet het bodemleven. “Meer nog, ze verstoren het bodemleven, waardoor de bodemvruchtbaarheid op termijn afneemt. Bio maakt de bodem vruchtbaar met behulp van dierlijke mest, vruchtwisseling en compost. Daardoor wordt de bodem rijk aan organische stof en verhoogt haar vermogen om koolstof op te slaan”, zo legt Bioforum uit.

Nuancering en verfijning in debat

Bioforum voelt zich onterecht meegetrokken in de discussie rond voedsel en klimaat. “Al te vaak worden voedingswaren beoordeeld op de meest gangbare manier van produceren. Zo blijven andere productiewijzen onderbelicht en krijgen deze producten, mogelijk onterecht, mee de wind van voren”, betreurt de organisatie. Bioforum wil dat uitspraken over de klimatologische impact van producten voortaan genuanceerd wordt volgens productiewijze. En dat verder onderzoek, ook voor andere voedingswaren, nuancering brengt in het debat.

Bron: Bioforum

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken