Startpagina Melkvee

Ryckewaert oogst de meeste titels in Bogaarden

De fokveedag van Bogaarden is een traditie die het jaarmarktcomité onder leiding van André Leroy en het prijskampcomité van de Pajotse Melkers levendig houden. Het weer was net warm genoeg. Aan mens en dier werd gedacht om het draaglijk te maken. De vele tentjes zorgden voor schaduw voor de koeien en het bier zorgde voor de mens.

Leestijd : 5 min

Als jury traden internationale lieden op. Voor zwartbont werd de taak toevertrouwd aan Matthias Zens uit Duitsland en CRV-inspecteur Frank Winter uit Nederland voor roodbont. Dat ze er verstand van hebben, was wel duidelijk want er vielen geen opmerkingen van deelnemers en toeschouwers te noteren en er werd telkenmale instemmend geknikt.

Showmanship

Voorafgaand aan de prijskamp, was er een showmanship. Jonge kerels en meiden worden zelf beoordeeld hoe ze een pink presenteren. De jury let daarbij op hoe de begeleider oog heeft voor zowel het dier als de jury, hoe die het dier op een rustige manier naar zijn/haar hand kan zetten. Deze discipline werd gewonnen door de vijftienjarige West-Vlaming Miel Malfait uit Hulste. De jury gaf aan dat hij heel goed zijn kalf opvolgde, op het juiste moment naar de jury keek en snel kon wisselen.

Ongekalfde vaarzen

Bij de zwartbonte pinkjes won in de eerste reeks Mevera (v. Estate) van thuisspeler Terrijn LV uit Bogaarden. De witte stijlvolle pink beschikte over een heel correct gebouwd frame met een mooi breed bekken. In de tweede reeks won Maroma (v. Sneaker) uit de gekende Ifaroma van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke. Vanaf hier begint hun triomftocht. In de derde reeks wonnen ze met Dodge-dochter Mardine. Hier zullen ze ook kampioen mee worden voor stalgenote Maroma.

Bij roodbont wist Ryckewaert wel direct te scoren met Malifje (v. Ju-Red), een brede pink en de fraaiste in de overgangen. Ze eindigde voor Gandy 4 (v. Diamondback) van Blockx LV uit Arendonk. Beiden zouden ook zo de kampioenschappen winnen. Zo drongen ze de andere reekswinnares Lis Tamila (v. Byway) van Koen Leus uit Oosterzele en Lissia (v. Attico) van Ryckewaert terug.

Zwartbont gekalfde vaarzen

In een eerste reeks toonden de eerste vier een zeer hoog niveau. Laroma (v. Atwood), een andere dochter van Ifaroma van Ryckewaert toonde erg veel stijl en prima botkwaliteit en kon winnen van haar halfzus Aswo od van Van Hoof-Boonen uit Mortsel.

In de tweede reeks was er een spitsenduo met de Duitse import Loreen (v. Goaway) van Luc en Stijn Peeters uit Nijlen en de breed geuierde Atwood-dochter Leentje van de Ighemkouter van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren uit Idegem.

In de derde reeks was de overwinning voor Katia, vóór stalgenote Kreta van Filip Baeyens uit Meerbeke die voorzien was van een super uier en sterk beenwerk.

Laroma mocht zich terecht tot de kampioene laten bekronen van deze schitterende vaarzen.

Koeien

Met Doorman Rani van de Kloosterbos hadden Kris De Dyn en Erica Heremans uit Denderwindeke een uitstekende jonge koe mee met een geweldige uitstraling, een heel goed aangehecht uier en super botkwaliteit. Ze won haar reeks vóór Diamant Alizee (v. Acme) van Van Hoof-Boonen. In een volgende reeks kwam de Cricket-dochter Insomnia van de Ighemkouter van Regina De Smet voorop te staan: een robuuste, sterke koe met een zeer goed uier. In haar spoor volgde de comfortabel bewegende Snowy Braxton de Gentissart van Filip Baeyens. In het kampioenschap van deze jonge koeien was jurylid Zens toch het meeste gecharmeerd door Rani van De Dyn-Heremans, met Alizee als reserve.

Bij de volwassen koeien was er wel meer wisseling te noteren. In de eerste reeks won Huvara (v. Dempsey) van Lieven Ryckewaert die top was op ieder kenmerk. Zij won voor de zeer robuuste en gekende Heitrud (v. Brawler) van Luc en Stijn Peeters. In de tweede reeks won de kampioene van vorige jaar, Du Louvion Halchemy (v. Alchemy), van Stephan Cuvelier uit Poperinge. Ondanks dat ze erg groot is, toont ze erg veel balans maar verkeerde zich te ver in het lactatiestadium om top te zijn. Als tweede eindigde 48515 (v. Makosch) van Richard en Sylvie Cromphout uit Pepingen. In het kampioenschap koos de jury toch voor de jongsten in deze leeftijdscategorie. Ryckewaert mocht weer een titel meenemen met Huvara die won vóór Heitrud van Peeters.

Roodbont

In een eerste reeks gekalfde vaarzen won Luna (v. Integral) van Ryckewaert, die ook bij de roodbonten sterk uit de hoek kwam. Zij zou later de duidelijke vaarzenkampioene worden met super overgangen, een heel fijn uier met heel goede speenplaatsing en prima droog beenwerk. In de tweede reeks was er het uitlopend kopnummer Annelies 8 van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren. De nakomelinge van Ladd-P toonde veel melktype en een fantastische uierkwaliteit. Tweede in deze reeks werd de Red Torpedo-dochter Kroketje van Jos Van Heffen uit Sint-Pieters-Leeuw.

Bij de koeien won in een eerste reeks Jubena, eveneens een dochter van Ladd-P van de sterk presterende familie Ryckewaert. Ze had erg veel stijl en eindigde vóór de op goede benen lopende Doodhoek Janaika van Bart en Senne De Craene uit Bassevelde. In de volgende reeks was het uitkijken naar Ilsea (v. Detroit) van Kurt Penninck uit Tollembeek die gekomen was om haar titel te verlengen. Eerst won ze haar reeks met haar mooi uitgebalanceerde frame - met de kleine opmerking van een wat vlakker kruis. Maar haar sterk beaderd uier was ronduit indrukwekkend. Na haar volgde de sterk stappende Indira van Ignace Hubau uit Onkerzele. In de laatste reeks was Penninck terug succesvol met Gelisabeth (v. Jotan) vóór de Joyboy-dochter Halina van Antoine De Turck uit Oosterzele.

Maar in het kampioenschap was er geen houden aan Ilsea. Ze verlengde terecht haar titel en met haar kracht, heeft ze de potentie dit nog een paar jaar te herhalen.

Bedrijfsloten

De bedrijfsloten zijn een erg mooie discipline waarin de homogene kwaliteit van een lot de keuze bepaalt. Bij het jongvee ging dit – niet verrassend – naar de familie Ryckewaert uit Harelbeke. Bij de koeien dacht iedereen dat ook zij deze titel zouden meekapen, maar die ging wel verrassend naar het mooie lot van Jean-Pierre Vanderlinden uit Huldenberg.

De rendementstrofee mocht Regina De Smet en haar dochter Mieke, medeorganisator van deze prijskamp, meenemen voor hun Helene van de Ighemhkouter die meer dan 3.600 kg V+E op de teller had staan.

Uitkijken naar volgend jaar

Vorig jaar was al heel duidelijk dat de jeugd deze gemoedelijke prijskamp aan het overnemen was en die trend werd opnieuw bevestigt. Het is van de jeugd dat je het moet hebben, is een Vlaamse volkswijsheid die zeker opgaat in Bogaarden.

Ing. Eric Lievens, speaker

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken