Startpagina Mechanisatie

Claas introduceert productnieuwigheden

Claas introduceerde deze zomer enkele nieuwigheden binnen zijn productgamma.

Leestijd : 3 min

Zowel bij de hooibouwmachines als de maaidorsers is er nieuws. Maar ook bij de wielladers valt er wat te vertellen.

Torion Sinus

Claas werkt voor de bouw van zijn wielladers nu samen met Liebherr. Deze samenwerking is uitstekend gestart en het gamma wordt nu zelfs al met drie modellen uitgebreid tot een totaal van tien modellen.

De drie nieuwe modellen laten zich kenmerken door de combinatie van knikbesturing én achterwielbesturing. Dit zorgt voor een verhoging van de wendbaarheid, maar ook van het hefvermogen. Een mechanische verbinding tussen het voorste deel van de wiellader en de achteras zorgt voor het aansturen van de achterwielen.

Onder de motorkap van de Torion 644 en 537 Sinus vinden we een Yanmar turbomotor terug met een inhoud van 3,3 liter die een vermogen levert van respectievelijk 68 en 73 pk. Deze beantwoorden aan de Stage V emissienorm. In de Torion Sinus 956 zit een motor van DPS met een inhoud van 4,5 liter en 106 pk vermogen. In optie kunnen voornoemde motoren over een koelventilator met omkeerbare waaierschoepen beschikken. Zo kunnen ze de radiator proper blazen van bijvoorbeeld stof en stro.

De Torion Sinus wielladers beschikken allen over een hydrostatische transmissie die een topsnelheid van 40 km/u haalt.

In de landbouw zijn hoge hefhoogtes van belang. Hierom is in optie op de Torion Sinus 956 en 644 een High Lift hefmast beschikbaar. Afhankelijk van het model zit het scharnierpunt van de bak op 4m01 of 3m79 wat veel makkelijker is om bijvoorbeeld voermengwagens te laden.

De nieuwe wielladers hebben een Z-kinematiek op de laadarm die hoge uitbreekkrachten geeft en snelle kipsnelheden van de bak. Het aanbouwwerktuig wordt na aankoppelen hydraulisch vergrendeld vanuit de cabine.

De nieuwe ‘Move’ frontmaaier van Claas past zich  nog beter aan de bodemcontouren aan.
De nieuwe ‘Move’ frontmaaier van Claas past zich nog beter aan de bodemcontouren aan. - TD

Move

Er komen nieuwe frontmaaiers in het Disco gamma bij, de 3600 Move en 3200 Move. Beiden zijn beschikbaar met of zonder vinger- of rollenkneuzer.

Deze maaiers hebben een innovatieve constructie waardoor ze een verticale bewegingsvrijheid krijgen van 1.000 mm. De maaibalk moet zich zo optimaal kunnen aanpassen aan het bodemprofiel. De werkbreedtes bedragen respectievelijk 3m en 3m40.

De bewegingskinematika en de ophanging zijn perfect geïntegreerd met elkaar. De bodemaanpassing gebeurt door 600 mm in de hoogte uit te wijken of 400 mm naar beneden. Dankzij een centrale scharnierpin die onder een hoek van 30° staat kan de maaibalk nog in de breedte schommelen voor een betere bodemvolging. Tevens is er zo een uitwijkmogelijkheid als een obstakel geraakt wordt.

Het hydraulisch systeem dat op de maaikop (chassis) zit, zorgt ervoor dat de maaibalk snel opgehoffen kan worden bijvoorbeeld op de wendakker. Ook het hydraulisch ophangingssysteem Active Float zit geïntegreerd op de maaikop. De bestuurder kan de druk op de bodem van de maaibalk op ieder moment tijdens het werk aanpassen via een enkelwerkende hydraulische leiding. In optie kan de bediening van de frontmaaier en de afregeling van de hydraulica gebeuren via een Isobus bedieningsterminal in de tractorcabine.

De nieuwe  balenpers heeft  o.a. een  versterkte  aandrijving.
De nieuwe balenpers heeft o.a. een versterkte aandrijving. - TD

Rollant 540 RC

Claas introduceert een een nieuwe rondebalenpers met vaste kamer, de Rollant 540. Onder de nieuwigheden noemen we o.a. de versterkte persrollen en het vertrekte chassis. De baal binden kan via net of folie. Er is een nieuw aandrijfsysteem met grotere tandwielen zodat er altijd meerdere tanden in contact zijn met de ketting. De perskamer telt nu 16 rollen met een dikte van 4mm voor een betere baalvorm. In optie kan de pers over het MPS II-systeem beschikken. Hierbij is er een eenheid van drie persrollen die ietsje naar binnen in de perskamer kunnen scharnieren om nog vastere balen te persen en sneller de baal te beginnen vormen.

Het generfd profiel van de persrollen zorgt voor het goed laten ronddraaien van de baal in de perskamer, ook in vochtige omstandigheden.

De hydraulische cilinders die de achterdeur bedienen zijn nu horizontaal geplaatst, waardoor de persdruk hoger kan oplopen.

Een pick-up met een werkbreedte van 2m10 is gemonteerd en kan in optie over twee zwadrollen bovenaan beschikken. Bij volumineuze zwaden moet dit voor een betere gewasgeleiding richting perskamer zorgen.

Het snijsysteem beschikt over 15 messen die een theoretische snijlengte van 70 mm opleveren. De messen kunnen vanuit de cabine bediend worden. In geval van een blokkering kan de bodem onderaan de messen vanuit de cabine naar onderen zakken om de verstopping te verhelpen.

Maaidorsers

Melden we ter volledigheid nog dat Claas een nieuw flexibel graanmaaibord introduceert voor de Lexion maaidorser, genaamd Convio Flex. Op de Tucano maaidorser wordt de Cebis Touch monitor geïntroduceerd én het Montana hellingscompensatiesysteem. Hier komen we in een afzonderlijk artikel nog op terug.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken