Startpagina Mechanisatie

Eerste editie Demo Days groot succes

Afgelopen weekend vond op het terrein van een zandgroeve in Braine-l’Alleud de eerste editie van de Demo Days plaats. Niet alleen een mooie najaarszon was van de partij, ook de bezoekers. Dit stemde zowel exposanten als organisatoren tevreden.

Leestijd : 2 min

Demo Days is een initiatief dat ontstaan is uit de schoot van de organisatoren van Matexpo (de 2-jaarlijkse beurs voor machines voor de bouwkundige wereld) in Kortrijk.

In 2013 en 2015 werd de Matexpo beursvloer uitgebreid met een demozone even verderop. Dit bleek niet de ideale oplossing te zijn, dus werd een ander initiatief uitgewerkt, namelijk: Demo Days powered by Matexpo.

Het nieuwe opzet werd aanzien als een tweedaags event met doorlopende demo's en testen door het publiek van graafmachines, brekers en vrachtwagens voor de bouwsector. Het evenement richtte zich vooral op machinisten, werkplaatsverantwoordelijken, aankopers en technische directeurs.

Met de Demo Days denkt de organisator een antwoord te hebben uitgewerkt op zowel de noden van exposant als de bezoeker. Deze wil voornamelijk toch uitgebreid machines in actie zien. Dit opzet blijkt ons na een beursbezoek zeker geslaagd te noemen. Haast bij iedere machine stonden geïnteresseerde bezoekers en enthousiaste demonstratoren.

Na even de uitleg van een nieuwe graafmachine aangehoord te hebben, stellen we vast dat we niet alleen in de landbouw met ‘slimme’ machines te maken hebben, maar ook in de wereld van de bouwmachines. De graafmachine bleek boordevol app’s te zitten, slimme technologie, automatiseringsmogelijkheden, ... om het werk veiliger, sneller, energiezuiniger, comfortabeler, maar ook ‘preciezer’ te maken. Zo helpt de intelligente elektronica bijvoorbeeld bij het uitvoeren van nivelleringswerk. Hiernaast kunnen er grenzen aan de machine opgelegd worden om geen hoogspanningsleidingen of zijdelingse muren te raken, wordt een weegfunctie bijgehouden om te zien hoeveel materiaal geladen is, krijgt men een zicht op het brandstofverbruik, ...

De eerste editie van Demo Days powered by Matexpo sloot af met 3.878 bezoekers. Dit is ruim boven de doelstelling van 3.000 die de organisatie had vooropgesteld. Het waren vooral machinisten die massaal naar het nieuwe 2-daagse evenement afzakten om de verschillende merken te proberen.

In Braine-l’Alleud werd met een oude zandgroeve van zo’n 50.000m² de ideale ondergrond gevonden om dergelijk evenement te doen. Het groene decor en heuvelend reliëf maakten de setting verder perfect. Het is de bedoeling dat er een vervolg komt in 2020 voor de Demo Days. Maar vooralsnog willen de organisatoren er een rondtrekkend evenement van maken en zijn ze op zoek naar een andere locatie. Van 11 tot 15 september 2019 gaat alvast Matexpo door in Kortrijk.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken