Geen oppervlaktewater in aardappel
De ervaring leert dat het niet mogelijk is de bruinrotbacterie uit te roeien in de waterlopen van de provincies Antwerpen en Limburg waar ze reeds gevonden werd in het verleden.

In deze omstandigheden, blijft het gevaar bestaan op de besmetting van aardappelteelten via het oppervlaktewater. Daarom zijn de beschermende maatregelen die destijds voor de betrokken zone uitgevaardigd werden, nog altijd van toepassing. Zij worden in het kort hieronder samengevat.
Beschermingszone van 44 gemeenten
Op grond van de verspreiding van de bacterie in de verschillende waterlopen werd een beschermingszone afgebakend die volgende gemeenten omvat: Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Brecht, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Grobbendonk, Ham, Hamont-Achel, Heist-o/d-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Kinrooi, Leopoldsburg, Lier, Lille, Lommel, Maaseik, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Neerpelt, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Overpelt, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zandhoven en Zoersel.
Aansprakelijkheid
Wij wijzen alle betrokken telers er in het bijzonder op dat het noodzakelijk is die maatregelen nauwgezet toe te passen omdat zij anders bij eventuele besmetting volledig aansprakelijk kunnen worden gesteld. In dat geval kan het recht op schadevergoeding in het gedrang komen (KB van 5 december 2004 tot vaststelling van de door de aardappelproducenten verschuldigde tijdelijke crisisbijdragen voor het vergoeden van verliezen ingevolge maatregelen tegen schadelijke organismen).
Hieronder worden de maatregelen die van kracht zijn binnen deze 44 gemeenten vermeld.
Vermijd gebruik oppervlaktewater
Verplichtingen aardappelteler
Uit vergaarbekken voor tomaat of aubergine
Onder de verantwoordelijkheid van de teler kan voor beregening van