Startpagina Varkens

Opnieuw meer dierlijke mest verwerkt in Vlaanderen

In 2017 is ongeveer 44,1 miljoen kg stikstof uit dierlijke mest werd verwerkt in Vlaanderen en dat is iets meer dan een jaar eerder. Het grootste gedeelte (85 %) van de mestverwerking wordt gerealiseerd door de verwerking en export van varkensmest en van pluimveemest. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Van het totale volume verwerkte mest bestaat 42,8% uit varkensmest en 41,7% uit pluimveemest. Voor varkensmest steeg zowel het volume dat verwerkt als het volume dat uitgevoerd werd. De export van ruwe varkensmest nam met 3% toe.

Pluimveebedrijven hebben meer mest afgevoerd naar verwerkingsinstallaties maar 4% minder ruwe pluimveemest rechtstreeks uitgevoerd naar het buitenland. VCM vermoedt dat dit samenhangt met de fipronilcrisis.

Rundermest...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken