Startpagina Granen

Coceral verlaagt graanprognose

Coceral heeft haar graanprognose voor de EU verlaagt van 299,1 miljoen ton naar 283,5 miljoen ton. Daarmee komt de oogst volgens de Europese belangenbehartiger van de graansector duidelijk onder het niveau van vorig jaar (300,2 miljoen ton). De grootste bijstelling is zichtbaar bij tarwe. Boosdoener is vooral de droogte.

Leestijd : 2 min

Hier verlaagt Coceral haar oogstprognose van 138,8 miljoen ton naar 129,9 miljoen ton. In 2017 werd nog 141,9 miljoen ton binnengehaald. De ramingen zijn vooral voor Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië verlaagd.

Minder tarwe betekent ook minder export, zo blijkt uit cijfers van het douanesysteem. De EU is in het seizoen 2018/2019 een netto exporteur van 1,2 miljoen ton graan. In dezelfde periode vorig seizoen was de EU een netto exporteur van 2,3 miljoen ton. Traditioneel exporteert de EU vooral naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar de EU ook wordt dwars gezeten door een vlot lopende tarwe-export.

Prijzen onder druk

De kleinere oogst lijkt niet te resulteren in hogere prijzen, want op de wereldmarkt is nog altijd sprake van een overschot. Op 12 september publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie haar gezaghebbende WASDE-rapport met marktcijfers en marktanalyse. Het rapport voorziet in vergelijking tot het augustusrapport, in een stijging van de wereldtarweoogst waardoor de wereldzijde eindvoorraad zal toenemen tot 261,29 miljoen ton.

De voorraad komt daarmee op 18,21 weken wereldtarweconsumptie en dat is relatief ruim. Positieve aanpassingen van de tarweoogst komen uit Rusland (3 miljoen ton), India (2,7 miljoen) en Kazachstan 500.000 ton) bij een negatieve aanpassing van de oogst voor Australië (-2 miljoen/ ton) en Canada (-1,0 miljoen ton).

Het decembercontract tarwe in Parijs zakte na de publicatie van het WASDE-rapport in, maar herstelde later iets. Op de laatste handelsdag kwam de prijs iets onder €200 per ton uit. Op 8 augustus noteerde het contract nog €215 per ton. Relativering is op zijn plaats want een jaar geleden lag de prijs op minder dan €180 per ton.

Gerst, mais

Voor gerst is de oogstraming door Coceral verlaagd van 60,8 miljoen ton naar 57,4 miljoen ton (2017: 58.3 miljoen ton). Hier zijn de bijstellingen vooral gevolg van negatief nieuws uit Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. De maïsoogstverwachting is verlaagd van 60,3 miljoen ton naar 58,9 miljoen. De oogstprognose is wat betreft de Balkanlanden verbeterd maar in Duitsland en Frankrijk wordt toch een tegenvallende oogst verwacht. In 2017 werd in de EU 60,7 miljoen maïs binnengehaald. De koolzaadoogst is flink verlaagd van 21,1 miljoen tot 19,4 miljoen ton.

JCB

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken