Startpagina Varkens

Varkenssector is vrij van besmetting, volgens ministers van Landbouw

De verschillende ministers van Landbouw Joke Schauvliege (Vlaams), René Collin (Waals) en Denis Ducarme (federaal) hebben woensdag in Namen overleg gepleegd over het dossier van de Afrikaanse varkenspest die was vastgesteld in de provincie Luxemburg. Volgens de ministers is de Belgische varkenssector “vrij van besmetting”.

Leestijd : 2 min

Na de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle (provincie Luxemburg) zijn verschillende maatregelen genomen, waaronder een perimeter van 63.000 hectare. Intussen hebben verschillende landen de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. De verschillende ministers van Landbouw hebben woensdag in Namen informatie uitgewisseld en benadrukken dat ze het virus snel willen bestrijden om zo ook de impact op de varkenssector, goed voor 15.000 directe jobs, beperkt te houden.

“Het is een gemeenschappelijk gevecht. We staan zij-aan-zij om te strijden tegen deze ziekte die voor de varkenssector een kost kan betekenen van tientallen miljoenen euro”, aldus federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. België telt 4.039 varkensbedrijven en 6,2 miljoen varkens - waarvan meer dan 90 procent in Vlaanderen - met een omzet in de export van 1,3 miljard euro.

Nu verschillende landen hebben beslist om de import van Belgisch varkensvlees op te schorten, willen de landbouwministers pistes onderzoeken om de sector te ondersteunen. “We denken er samen over na en we bestuderen welke maatregelen we kunnen nemen die in overeenstemming zijn bij de Europese regels”, aldus Ducarme.

“Voorlopig zijn de landen die de import hebben opgeschort goed voor zes procent van de Belgische productie”, zegt Waals minister Collin. Volgens hem is het cruciaal om “andere besmettingen te voorkomen” met name de besmetting van varkens. Dan zou België het statuut van besmettingsvrij land verliezen en zou de export van varkensvlees helemaal stil vallen. “Momenteel is de keten van varkensvlees gezond. Dat is de boodschap die we moeten geven”, aldus de Waalse minister van Landbouw.

Belga

Lees ook in Varkens

Vier jaar Klimrek-project met klimaatscans bij melkvee, akkerbouw en varkens

Melkvee Binnen het Klimrek-project werd eerst een klimaatscan ontwikkeld voor de melkveehouderij. Daarna volgden akkerbouw en de varkenshouderij. Binnen elke sector stonden pilootboeren mee aan de wieg van het klimaattraject voor hun sector. Alle gegevens van hun bedrijven zorgden ervoor dat een werkbare en gedragen tool op poten gezet kon worden die voor de hele sector bruikbaar is.
Meer artikelen bekijken