Startpagina Akkerbouw

Ook in september blijft het te droog

Na de grote droogte vanaf half april tot rond tien augustus is het nu ook in september opnieuw (te) droog. De volle groei waar we op hoopten vanaf dat we regen kregen, blijft uit door opnieuw een droogte.

Leestijd : 4 min

Aardappelen en bieten, maar ook prei, bonen, wortelen, knolselder, sluitkolen, bloemkolen en spruitkool kunnen in september een groeispurt maken, maar nu worden ze hierin opnieuw afgeremd door de droogte.

Enkel in het uiterste westen van ons land is het, door de neerslaghoeveelheid in augustus, nu minder droog.

Ook de voorspellingen duiden op een verdere droogte.

Aardappelen

Door de langere nachten en natte ochtenden door de dauw kregen we op de meest groene percelen toch nog plaagvlekken te zien. Degelijke behandelingen met korte intervallen van een sporendodend middel genre Shirlan, Banjo Forte, Evitto, Ranman Top, Infinito zijn nodig.

Het is raadzaam om op deze aangetaste percelen bij de loofdoding ook een van deze middelen toe te voegen.

Loofdoding

Vanaf nu wordt er ook aan loofdoden gedacht. Dit jaar gaat er speciale aandacht naar de beste strategie in doorwaspercelen.

Hierbij een overzicht met mogelijke keuzes:

In sterk afgerijpte percelen is een snelle loofdoding op basis van de actieve stof diquat (Reglone, Quad-glob 200 sl, Mission 200SL, Diquanet SL,…) de beste keuze. Rooi indien de knollen velvast zijn zo vlug mogelijk en ventileer indien mogelijk direct van wanneer de eerste vracht in de loods ligt.

Bij de nog groene percelen waar we beperkte natuurlijke afrijping zien, is een ‘zachtere’ loofdoding de beste strategie met bv. Spotlight Plus 1 l/Gozai 0,8 l + olie (Actirob,….) + diquat middel aan 1,5 l.

Of een splittoepassing van Spotlight 1 l/ Gozai 0,8 l + olie (Actirob,….) + 1 l diquat en na 4 dagen opnieuw 1-2 l diquat. Belangrijk is om hier om de tussentijd niet veel ruimer te nemen dan 4 dagen, aangezien de inwerking van diquat op het afrijpend loof vermindert.

De percelen die eerder nog fel vergroenen de laatste paar weken, dat wordt een moeilijk verhaal. Een mogelijkheid is om deze velden een lichte dosis Gozai te geven 150-200 cc + olie (Actirob,…) om ze het signaal te geven dat ze mogen afrijpen. Dit kan nogmaals herhaald worden, uiteraard met een degelijke plaagbehandeling zoals hierboven vermeldt.

Daarna deze groen rooien voor directe verwerking of beperkte opslagtijd is voor deze percelen de beste oplossing. Of men kan ze gewoon nog meerdere weken laten uitgroeien, met natuurlijk het risico op slechtere weersomstandigheden om te rooien.

Aardappelplaag in de groenste percelen.
Aardappelplaag in de groenste percelen. - LVC

Bewaring

Hopelijk kunnen de rooiingen in goede (lees koele en droge) omstandigheden gebeuren.

Het is raadzaam om zo snel mogelijk te ventileren en te koelen.

Maar nog belangrijker is te weten welke kwaliteit men rooit. Hiervoor geldt er slechts 1 advies: doe proefrooiingen en laat het onderwatergewicht en drijvers bepalen per perceel. Sorteer de percelen op basis hiervan naar de rooivolgorde toe.

Naast onderwatergewicht, wat eerder een ‘fabrieks’ kwaliteitsbepaling is, heeft het percentage drijvers zeker een indicatie naar de bewaarbaarheid.

De ervaring leert ons dat percelen met beperkte percentages drijvers op dichtheid 1.06 mogelijks nog bewaarbaar blijven.

Bij partijen met drijvers op dichtheid 1.05 wordt dit reeds een heel stuk moeilijker. Deze zullen de gekende ‘waterzakken’ vormen in de bewaring en dienen dus droog geblazen te worden.

Indien het percentage van deze ‘waterzakken’ groter is dan de droogcapaciteit krijgen we dus rotting van de naburige gezonde knollen.

Groenten

Prei en sluitkolen

Blijf in de teelt van prei en sluitkolen zeker tot half oktober zorgen voor sluitende trips- en bladziektebehandelingen.

Opnieuw krijgen we door de drogere omstandigheden moeilijkere bestrijding van trips. Let ook op naast maïspercelen waaruit bij de oogst tripsen naar de prei komen. De dauwuren zorgen voor voldoende infectiekansen voor de bladziekten.

Bloemkolen en spruiten

Ook de bloemkool- en spruitenteelt kennen opnieuw groeivertraging door de droogte.

Voor bloemkool zal dit betekenen dat we naar een zeer gespreid seizoen gaan met zeer veel oogstbeurten en voor de latere plantingen van vooral het meest geplante ras Giewont late oogsten.

Ook bij spruitkool viel de lengtegroei door droogte opnieuw stil. Dit is definitief, want na 15 september is de lengtegroei te verwaarlozen.

De spruitvorming loopt opnieuw vertraging op. Zeker op het jonge deel die er na de neerslag van augustus bijkwam, zitten we met late spruitvorming.

Naast de hoge koolvliegdruk is het in deze twee teelten nu vooral opletten voor bladziekten.

Wortelen en knolselder

Voor de teelt van wortelen en knolselder is een droge septembermaand echt slecht te noemen naar productie. Het is vooral in september dat de opbrengst bepaald wordt. Maar nu is deze door droogte opnieuw zeer sterk geremd.

In wortelen is het nu opletten voor wortelvlieg en bladziekten en in selder vooral voor de bladziekte septoria.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken