Nieuwe maaidorsers met geautomatiseerde functies bij Case IH

De nieuwe Case IH-maaidorsers werden onderhuids heel wat slimmer.
De nieuwe Case IH-maaidorsers werden onderhuids heel wat slimmer.

D e nieuwe maaidorsers behoren tot de Axial-Flow 250-serie en vervangen de bestaande 7240-, 8240- en 9240-modellen.

Het doel van Case IH bij deze recente ontwikkeling was om te helpen met de besluitvorming en om de instellingen van de gehele machine voor een gewenst resultaat te vergemakkelijken. Op die manier kan de maaidorser niet alleen helpen om de prestaties van een ervaren bestuurder te verbeteren, maar ook een minder ervaren bestuurder meer vertrouwen geven en het meeste uit de machine laten halen.

De AFS Harvest Command-automatisering vormt het hart van de veranderingen. Dit geheel nieuwe technologiepakket gebruikt zestien sensorinvoeren om de machine voortdurend in de gaten te houden en zeven verschillende instellingen aan te passen, om het rendement van de maaidorser te maximaliseren. Het automatiseringssysteem wordt bediend via de AFS Pro700-terminal en kan momenteel tarwe, koolzaad, graan/maïs en sojabonen verwerken. Met slechts een aantal selecties gebaseerd op gewassoort en -omstandigheden kan de bestuurder de instellingen van de machine afstemmen op een gewenst resultaat.

AFS Harvest Command-automatisering is niet ontworpen om de beslissingen van de bestuurder te vervangen, maar om deze te verbeteren en dit door de factor te identificeren die de prestaties van de maaidorser beperkt, naarmate de omstandigheden veranderen, de factor weer te geven en de instellingen aan te passen om het probleem te verhelpen.

Gewassoort

De basisversie van de AFS Harvest Command is uitgerust met het beproefde Automatic Crop Settings-systeem. Op die manier kunnen bedrijfsinstellingen, zoals ventilatortoerental en dorskorfspeling, worden afgestemd op de gewassoort die op de AFS-terminal is geselecteerd, waardoor de elementen niet meer afzonderlijk hoeven worden ingesteld.

Belasting

De volgende versie, met Feedrate Control (toevoersnelheidsregeling), stemt de rijsnelheid af op de gewasbelasting voor een gewenst resultaat; prestaties voor de regeling van verliezen, maximale doorvoer of constante doorvoer. De bestuurder stelt de maximale motorbelasting en rijsnelheid in, en Feedrate Control werkt naar die grenzen toe.

Het nieuwe Feedrate Control-systeem stemt de rijsnelheid nauwkeuriger af op het gewas en de belasting van de rijaandrijving.

Graankwaliteit

De topuitvoering loopt over van de AFS Harvest Command-automatisering, die het dors- en reinigingssysteem automatisch afstemt op dezelfde gewenste resultaten als Feedrate Control, en bovendien de graankwaliteit bewaakt. Hiervoor wordt een camera gebruikt en de zeefdruk gemeten ter ondersteuning van het automatische instelproces van de machine, om onzuiverheden in het graanmonster te minimaliseren en de beste graankwaliteit te behouden.

De graancamera van de AFS Harvest Command-automatisering gebruikt een gepatenteerde lichtemissie in meerdere spectrums – zichtbaar en onzichtbaar – om gebroken graan en onzuiverheden nauwkeuriger te detecteren. Deze gepatenteerde technologie helpt de graancamera de kwaliteit nauwkeuriger te testen, door het graan met UV, blauw, groen, rood en infrarood licht te verlichten. De combinatie van de vijf lichtspectrums biedt een betere detectie van het zetmeel dat vrijkomt uit gebroken graan.

De zeefdruksensoren voorzien de AFS Harvest Command-automatisering van zeefbelastingsgegevens, waardoor het systeem meer inzicht krijgt in dreigende verliezen en aanpassingen kan maken, voordat die zich voordoen. Deze sensoren helpen het systeem onderscheid te maken tussen verliezen door overbelasting of het uitblazen van de zeef, en stemmen de ventilator- en zeefinstellingen daarop af, om graanverliezen als het gewas op de kopakker de machine in- of uitgaat, of het uitvallen van de maaidorser op het land, te voorkomen.

Meest recent

Meest recent