Nieuw activiteitsregistratiesysteem bij Fullwood

Fullwood is na meer dan 30 jaar synoniem geworden met aan de poot geregistreerde activiteit, aldus John Baines, technisch directeur van Fullwood.
"Fullwood is na meer dan 30 jaar synoniem geworden met aan de poot geregistreerde activiteit", aldus John Baines, technisch directeur van Fullwood.

Het nieuwe Vitality systeem, dat door de Fullwood ingenieurs en software technici is ontworpen en ontwikkeld, biedt twee mogelijkheden voor dierobservatie en -herkenning. Enerzijds het Vitality NOW-systeem, een autonoom activiteitsmonitoring en tochtdetectiesysteem, en anderzijds het Vitality PLUS-systeem. Dit kan daar bovenop ook de elektronische identificatie van individuele koeien in de melkrobot, melkstand of krachtvoederboxen doen.

Straal van 400 meter

Beide versies van het nieuwe Vitality systeem zijn gekoppeld met de Fullwood Crystal diermanagement software en maken gebruik van een 3D-accelerometer die is ondergebracht in een robuuste, afgedicht-voor-het-leven 'tag' aan de poot van het dier. Elke tag heeft tot 400 meter draadloos bereik waarmee gegevens over activiteit van het dier binnen deze straal van de antenne kunnen worden uitgelezen.

Gegevens opslaan

Deze langeafstandsuitlezing maakt deze nieuwe stappentellers bijzonder geschikt voor melkgevende koeien die 100% van hun tijd binnen de ontvangststraal van de hub verblijven. De nieuwe stappentellers zijn ook geschikt voor veestapels met beweiding aangezien elke tag tot 48 uur gegevens kan opslaan. Ook activiteitsmeting bij jongvee is met deze nieuwe stappentellers eenvoudig te realiseren.

De tags hebben een inwendige batterij met een levensduur van acht jaar en sturen de verzamelde data van op afstand door. Deze gegevens worden in de Crystal management software verwerkt, vergeleken en vervolgens toegevoegd aan de activiteit grafiek van elk individueel dier.

De stappentellers meten de totale activiteit op basis van het aantal genomen stappen, het aantal 'in rust' periodes en de totale 'in rust' tijd van het individueel dier.

Vinger aan de poot

"Fullwood is na meer dan 30 jaar synoniem geworden met aan de poot geregistreerde activiteit", aldus John Baines, technisch directeur van Fullwood. "Ons onderzoek over die drie decennia heeft aangetoond dat werken via pootstappentellers nog steeds de meest nauwkeurige methode voor de bronstdetectie is, daarom zijn wij ook trots om nu onze in-eigen-huis ontwikkelde oplossing aan te bieden."

Het Vitality systeem laat de veehouder ook toe om onderliggende metabolische problemen zoals cysten op eierstokken, embryonale sterfte of niet cyclische koeien op te sporen, zo stelt Fullwood.

Dag en nacht updates

In tegenstelling tot andere systemen, waar de activiteitsgegevens slechts twee of drie keer per dag worden uitgelezen, (bijvoorbeeld wanneer de koe in de melkstal komt) biedt Vitality updates gedurende de dag en nacht. Dit geeft de veehouder een nog nauwkeuriger beeld van elke koe en de huidige status van haar vruchtbaarheid. "Door deze verbetering geven we de veehouders de kans om het drachtpercentage van hun bedrijf te verhogen doordat we het beste inseminatiemoment nog nauwkeuriger bepalen," voegt Dhr. Baines toe.

Voor systemen met beweiding of op bedrijven waar de koeien zijn ondergebracht buiten het bereik van de basis hub kunnen ook extra antennes worden toegevoegd om de regelmaat in het uitlezen van de gegevens te kunnen garanderen.

Bron: Fullwood

Meest recent

Meest recent