Startpagina Akkerbouw

Gewasbeschermingsindustrie werkt aan Europese waterkwaliteit

Gewasbeschermingsmiddelen zijn belangrijke hulpmiddelen om op een efficiënte manier de basisgrondstoffen voor onze voeding, zoals graan, te beschermen. De meeste gewassen worden in open lucht geteeld én beschermd tegen allerhande ziekten en plagen. Eén van de uitdagingen daarbij is het vermijden van gewasbeschermingsmiddelen in het water.

Leestijd : 3 min

De industrie van de gewasbeschermingsmiddelen benadrukt dat gewasbeschermingsmiddelen niet in het water thuishoren en wil dan ook via talrijke initiatieven vermijden dat de zeer strenge waternormen overschreden worden. Eén ervan is TOPPS dat op Europees niveau gecoördineerd wordt.

In 22 Europese landen

Het Topps-netwerk is een langlopend initiatief van ECPA, de Europese koepelorganisatie van de gewasbeschermingsindustrie en diverse instituten. Topps staat voor ‘Train Operators to Promote Best Management Practices and Sustainability’ of vertaald ‘train operatoren om goede managementpraktijken en duurzaamheid te promoten.’

Gewasbeschermingsmiddelen komen in het water terecht via puntvervuiling, drift en afspoeling en erosie. Topps ontwikkelt voor elk van deze bronnen goede landbouwpraktijken en werkt op drie punten om risico op watervervuiling te verminderen: infrastructuur, apparatuur en sensibilisering. Topps is al sinds 2005 actief en tot minstens 2018 kunnen landbouwers op Topps rekenen. Er zijn reeds Topps-acties uitgevoerd in 22 Europese landen. De resultaten van stakeholder-enquêtes tonen dan ook een groeiend bewustzijn rond deze problematiek in verschillende Europese landen.

Inagro bereikte 4.000 boeren

Het West-Vlaamse onderzoekcentrum Inagro is één van de Topps-partners. "Dankzij Topps kunnen we land- en tuinbouwers bewust maken van waterverontreiniging door gewasbeschermingsmiddelen en kunnen we hen praktische tips en oplossingen (goede landbouwpraktijken) aanreiken om deze problematiek aan te pakken. We schrijven publicaties in de landbouwpers, geven presentaties en organiseren demonstraties en studiedagen", vertelt Ellen Pauwelyn van Inagro. Daarnaast worden ook studiedagen georganiseerd voor belangrijke stakeholders zoals bijvoorbeeld de fytohandel, landbouwleerkrachten, watersector… Pauwelyn geeft cijfers om de impact van TOPPS te illustreren: "Het voorbije jaar bereikten we bijna 4.000 land- en tuinbouwers en ongeveer 200 stakeholders via een 40-tal Topps-acties. Het betrekken van verschillende stakeholders in deze problematiek is cruciaal om de boodschap verder uit te dragen", licht Veerle Van Damme van Phytofar toe.

Bouw je eigen biofilter

Ook in de toekomst blijft Topps verder inzetten op sensibiliseringsacties. "We hopen ons bereik van vorig jaar dit jaar nog te overtreffen", vertelt Pauwelyn. "Het is belangrijk dat iedereen bewust wordt van deze problematiek en actie neemt. Daarom ondersteunen wij Topps volledig", vult Van Damme aan. De eerstvolgende actie in het kader van Topps is een workshop ‘Bouw je eigen biofilter.’ Tijdens deze workshop maken de land- en tuinbouwers hun eigen biologisch waterzuiveringssysteem om het reinigingswater van hun spuittoestel te kunnen zuiveren.

Fyteauscan

Eind april is er dan een studiedag voor het waterbeleid en drinkwatermaatschappijen met demonstraties over goede landbouwpraktijken op een landbouwbedrijf. Naar analogie van de Vlaamse versie, wordt later dit jaar de Fyteauscan voor Wallonië gelanceerd. De Fyteauscan is een nieuwe webapplicatie, waarmee je onmiddellijk kunt aftoetsen of er op het bedrijf risico’s op puntvervuilingen zijn. De analyse gebeurt aan de hand van acht vragenlijsten over de activiteiten met gewasbeschermingsmiddelen op het erf waarbij puntvervuiling naar de waterlopen kan optreden.

Water is een basisbehoefte voor leven. Phytofar ziet de bescherming van water dan ook als een sleutelelement van haar werk. De industrie is zich ervan bewust dat correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voortdurende ondersteuning nodig heeft als een onderdeel van duurzame landbouw. Met stakeholderinitiatieven als Topps de gewasbeschermingsmiddelensector een verschil maken op het terrein.

Bron: Phytofar

Lees ook in Akkerbouw

Luc Hayois kijkt naar de toekomstige generaties

Akkerbouw “Ik heb het gevoel dat ik de bodem beter maak voor mijn kinderen en toekomstige generaties. Dat is onbetaalbaar!” Deze woorden van Luc Hayois, landbouwer in Brugelette en lid van het Terraé-kennisplatform, weerspiegelen zijn toewijding aan een duurzamer en veerkrachtiger landbouwsysteem goed.
Meer artikelen bekijken