Startpagina Melkvee

Prijskamp Holstein zwartbont en roodbont op fokveedag van Eeklo

De landbouwschool van Eeklo, aangevuurd door het geweldige enthousiasme van bedrijfsleider Jules Van De Velde, zorgde opnieuw in samenwerking met de Stad Eeklo voor een schitterend kader om een bruisend evenement ‘De Open Landbouwdag’ te organiseren op en rond hun praktijkhoeve.

Leestijd : 4 min

De Open Landbouwdag groeit altijd maar verder. Heel wat toeleveranciers omkaderen de prijskampring met hun nieuwste materieel, Groene Kring is er actief en er zijn demo’s rond groenbedekkers. Op de melkveeprijskamp traden twee Nederlandse kleppers aan als juryleden: Cees De Jong voor het zwartbont vee en Vincent van Dongen voor het roodbont.

Zwartbont gekalfde vaarzen

In een eerste reeks gekalfde vaarzen trad de Silver-dochter 96 van Koen Wildemauwe uit Maldegem op de voorgrond. Deze krachtpatser met een geweldige kruispartij haalde het voor de Beemer-dochter Doodhoek Laurine van Bart en Senne De Craene uit Bassevelde.

Thomas De Brabander met de Algemeen Dagkampioene Majuscule de l’ Herbagère.
Thomas De Brabander met de Algemeen Dagkampioene Majuscule de l’ Herbagère. - Koeienfotos.nl

In een tweede reeks kwam de exceptioneel grote Majuscule de l’Herbagère (V. High Octane) van Thomas De Brabander aan de kop. Zij showde een geweldig uier en frame en mocht iets meer kracht in de benen hebben. In haar zog eindigde de Doorman-dochter Lena 38 van Matthys LV uit Kaprijke.

Kampioenschap

In de derde reeks kwam Kwaliteit (v. Fever) van Geert en Glen Verhelst uit Melsele aan de leiding. Ze was niet de grootste maar wel deze met de beste benen en uier. Kwinie Irenee van Matthys LV had een andere type en liet zich wat moeilijk leiden en eindigde tweede.

In het kampioenschap kwamen de eerste twee van iedere reeks terug en de jury liet in de finale alle winnaars staan. Daar was de jury wild van de grote maar balansrijke Majuscule. Dat betekent in het Nederlands hoofdletter en hiermee voegt ze een fantastische titel met hoofdletter aan haar palmares. Later op de dag kwamen daar nog de titel van Algemeen Kampioene Zwartbont en Dagkampioene over de 2 rassen bij.

Zwartbont jong en volwassen

Bij de jonge koeien was de eerste reeks wisselend van kwaliteit. Jacky (v. Atwood) van Geert Verhelst haalde het omwille van de door de jury plastisch omschreven ‘ruimte omheen de koe’. Tweede werd stalgenote Karamel (v. AltaCEO).

Bij de tweede reeks kwam de brede Gold Chip-dochter Joria de l’Herbagère van Thomas De Brabander aan de kop. Ze had de beste bovenbouw en een breed kruis met een erg ondiep uier dat misschien wel meer melk mocht uitstralen. Jelena (v. Chelios) van Matthys LV werd tweede omwille van haar beste frame. Joria mocht zich later ook het kampioenslint laten omgorden.

Glen Verhelst krijgt felicitaties voor zijn ZB-kampioene bij de volwassen koeien Ilise.
Glen Verhelst krijgt felicitaties voor zijn ZB-kampioene bij de volwassen koeien Ilise. - Koeienfotos.nl

Bij de volwassen koeien had Geert Verhelst nog een sterk wapen mee : Ilise (v. Stanleycup). De heel uitgezwaarde koe showde een best uier en liep op sterke benen. Tweede liep de gekendste koe van de streek: Louise (v. Savard) van Johan Verlodt uit Drongen, die haar enorme wigvorm weer demonstreerde. Ze haalde in ieder geval de CRV-Rendementstrofee binnen als oudste koe met eveneens de hoogste kg vet en eiwit.

Johan Verlodt wint met Louise de CRV-Rendementsprijs.
Johan Verlodt wint met Louise de CRV-Rendementsprijs. - Koeienfotos.nl

Doordat er maar 1 reeks was, werd meteen Ilise de kampioene in deze leeftijdscategorie.

Roodbont

Bij de gekalfde vaarzen was de eerste reeks een kolfje naar de hand van de supervaars Annelies 8, kleindochter van de nationaal kampioene Annelies van Van Nevel. Annelies 8 (v. Ladd-P) van Regina De Smet en Mieke Vander Schueren uit Idegem straalde geweldig met haar fraai type. Ze eindigde voor Love Red-P van Geert Verhelst. Annelies 8 zou ook de kampoenvaars worden.

Mieke Vander Schueren kust Annelies 8, haar RB-kampioene gekalfde vaarzen.
Mieke Vander Schueren kust Annelies 8, haar RB-kampioene gekalfde vaarzen. - Koeienfotos.nl

Bij de jonge koeien was het niveau geweldig. De eerste reeks werd gewonnen door de fantastische Kinia (v. Pitbull) van Tom Van de Vyver uit Melsele. Haar stalgenote Klazien werd tweede. Melsele was dus zowel voor zwartbont als roodbont erg succesvol. De tweede reeks werd gewonnen door Doodhoek Janaika (v. Perfect Aiko) van de familie De Craene.

De familie Van de Vyver met Kinia, de Algemeen Kampioene Roodbont.
De familie Van de Vyver met Kinia, de Algemeen Kampioene Roodbont. - Koeienfotos.nl

Bij de volwassen koeien won Febra (v. Fidelity) van Johan De Pauw uit Sleidinge met een super uier voor Violette, de gekende Classic van Verlodt. Kinia werd gemakkelijk de verdiende kampioene bij de koeien en maakt haar palmares nog maar eens langer.

In memoriam

We vernemen het plotse overlijden van de ringsecretaris van de fokveedag, de heer Christiaan De Pauw uit Wondelgem. Christiaan werkte bijna zijn hele carrière bij CRV en zijn voorgangers op de stamboekafdeling en zorgde voor de correcte registraties. Zijn plichtsbesef werd algemeen geprezen door collega’s en veehouders en dat uitte zich ook in zijn functie als cataloogmaker en ringsecretaris die hij ook tijdens de laatste editie van de fokveedag van Eeklo en de lokale prijskamp van Sleidinge perfect uitvoerde. Christiaan werd 70 jaar. We betuigen ons medeleven aan de getroffen familie.

Eric Lievens, speaker

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken