Startpagina Bieten

CBB tevreden dat er vóór de uitzaai alsnog een interprofessioneel akkoord is

De Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) is tevreden dat er vóór de uitzaai, na zeer moeizame onderhandelingen, alsnog een interprofessioneel akkoord werd bereikt tussen het Coördinatiecomité van de Planters van Haspengouw (COCO HSP) en de Tiense Suikerraffinaderij.

Leestijd : 3 min

Op de vooravond van de uitzaai schept dit akkoord klaarheid en brengt het zekerheid voor de planters. Ze kunnen nu hun bieten zaaien met een rechtsgeldig contract gebaseerd op een interprofessioneel akkoord met hun erkende telersorganisatie, COCO HSP.

Het was nodig om de bietplanters van de Tiense gerust te stellen na de contradictorische berichtgeving van de laatste maanden.

Het CBB noemt het de moeilijkste onderhandelingen uit 40 jaar interprofessioneel overleg. Op 20 februari stelden Minister Schauvliege en Minister Collin vast dat de onderhandelingen na meer dan een jaar waren vastgelopen. Ze namen het initiatief om twee verzoeners aan te stellen om planters en fabrikant uit de impasse te helpen. De efficiency, de ervaring en de wijsheid van de verzoeners gecombineerd met de wettelijke verplichting om tot een akkoord te komen om bieten te kunnen uitzaaien, mondde uit op het interprofessioneel akkoord van 13 maart 2017.

Pijnpunten en garanties

Het akkoord lost alle pijnpunten niet op, doch biedt het garanties voor de toekomst, zegt het CBB.

In het voorstel van de Tiense Suikerraffinaderij wordt de bietenprijs gelinkt aan de verkoopprijs voor suiker in de vier filialen van de Groep Südzucker: Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Een dergelijk systeem zou er in principe voor moeten zorgen dat de Tiense Suikerraffinaderij opportuniteiten en risico’s deelt met de planters. Indien de gemiddelde verkoopprijs daalt onder 450 euro per ton, is de prijs voor de bieten niet meer remuneratief: de gemiddelde bietplanter produceert in dat geval bieten onder zijn productiekost. Het akkoord voorziet de mogelijkheid voor de Tiense Suikerraffinaderij om een prijscomplement te betalen na de campagne. Dat prijscomplement moet immers dienen om het gewijzigde evenwicht in de verdeling van de waarde te herstellen, ongeacht het niveau van de suikerprijs. Planters vroegen meer zekerheid en wilden een formule voor het prijscomplement, doch dit werd door de fabrikant geweigerd.

De bemiddeling kon alle pijnpunten niet oplossen: de missie van de bemiddelaars ging immers niet over de contractvoorwaarden zelf, doch over 4 garanties die de planters hadden gevraagd als compromisvoorstel om de contractvoorwaarden ondanks de pijnpunten toch te kunnen aanvaarden. De Belgische planters van de Tiense Suikerraffinaderij vroegen dezelfde bietenprijs als de Duitse planters (interessanter bij hogere suikerprijzen), garanties voor de terugname van de pulp, een gelijke behandeling van planters die dicht bij of ver af van de fabriek wonen bij het toekennen van het bijkomend contract en garanties m.b.t. de rol van de erkende telersorganisatie bij het onderhandelen van de interprofessionele akkoorden en de samenstelling van de ‘Commissie Waardeverdeling’.

De garantie over de prijs van de Duitsers werd niet bekomen, maar op de 3 andere garanties antwoordde de Tiense Suikerraffinaderij wel positief. De verkregen garanties zijn belangrijk voor de bietplanters en voor de toekomst van de bietenteelt.

Eindbeoordeling

De eindbeoordeling van het akkoord zal pas kunnen gebeuren wanneer het prijscomplement gekend zal zijn. Indien de Europese suikerprijs beneden de 450 euro per ton zou zakken, wat met de aangekondigde productiestijging van suiker in Europa in de lijn van de verwachtingen ligt, zal het prijscomplement het verschil maken tussen een verlieslatende of een remuneratieve bietenprijs. Planters zullen pas in het najaar van 2018, meer dan anderhalf jaar na de uitzaai, ieder voor zich, kunnen uitmaken of het akkoord al dan niet voldeed aan hun verwachtingen.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken