Startpagina Varkens

Lagere en volatiele varkensvleesprijzen in het verschiet

De komende maanden zullen de prijzen voor varkens en varkensvlees flink schommelen. De komende weken kan de prijs door een grote vraag in China aantrekken, om in het eerste kwartaal van 2019 weer onder druk te komen. Dat schrijven analisten van de Rabobank.

Leestijd : 3 min

Zelden heeft de varkensmarkt in de EU zoveel onzekerheid gekend als vandaag het geval is. De onzekerheid is vooral gevolg van de vondst van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in België. Rabobank rekent er vooralsnog niet op dat de Afrikaanse varkenspest zal overslaan naar Belgische varkensbedrijven of nieuwe landen. Wanneer dit wel gebeurt, kan de hele analyse van de markt weer overboord.

Toch verwacht Rabobank dat varkensprijzen vooralsnog zwak blijven omdat producenten hun veestapel niet durven uitbreiden zolang de Afrikaanse varkenspest niet is uitgebannen. Slachterijen en handelsbedrijven op hun beurt zijn ook minder dan anders bereid om vlees langer op te slaan, omdat ze vrezen dat de handel op elk moment verstoord kan raken.

Tot dusver hebben 16 landen de import van Belgisch varkensvlees verboden. Enkele landen hebben de importbeperkingen inmiddels weer opgeheven of verlicht.

Voor de komende weken voorziet Rabobank niettemin ruimte voor een hogere varkensprijs. De oorzaak van hogere prijzen ligt in China. In de markt is er toenemend consensus onder kenners dat China volgend jaar een grote hoeveelheid varkensvlees zal importeren. China is de grootste producent en consument van varkensvlees. De productie groeide jarenlang stevig door, maar lijkt nu volgens Rabobank te gaan stokken.

Chinese groei stokt

De Chinese productie wordt door twee factoren beperkt. Allereerst is er de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, die in Chinq inmiddels 30 gevallen over 8 provincies beslaat. In traditionele varkensprovincies in het Noorden en Noordoosten worden varkens vaak onder kostprijs betaald. In de varkensarme kustprovincies als Fujian en Zhejiang zijn prijzen van varkensvlees in één maand tijd met 40% toegenomen.

Transportbeperkingen maken dat de prijsverschillen binnen China toenemen en op sommige platen quasi tekorten dreigen. Daarnaast is China in een handelsoorlog met de VS verwikkeld. China heeft nq een serie Amerikaanse sancties op Chinese producten heffingen op Amerikaanse maïs, sorghum en soja ingesteld. Het zijn voor de Chinese varkenshouderij cruciale veevoergrondstoffen die nu, duurder, van elders moeten komen.

EU produceert door

De Chinese varkenshouderij ziet zo haar kostprijs oplopen, en vooral kleinere bedrijven moet soms de deuren zelfs sluiten. De EU kan leveren: ondanks de zorgen over Afrikaanse varkenspest groeit de productie van varkensvlees dit jaar met tussen de 2,5% en 3%. Volgend jaar zal de productie van de varkenshouderij in de EU stabiliseren op het huidige hoge niveau.

Minder Duitse productie wordt opgevangen door meer productie in Denemarken en Spanje, dat varkensvleesexporteur nummer één wil worden. Meer export is welkom: in 2018 stagneerden exportvolumes bij een gemiddeld 9% lagere prijs. Na een prijsstijging de komende periode, ziet de Rabobank de prijzen doorheen het eerste kwartaal van 2019 onder druk komen, om daarna weer op te veren.

De druk komt onder meer voort uit de nog altijd grote productie binnen de EU maar ook uit een overproductie aan dierlijke eiwitten in de VS. Daarnaast begeeft Brazilië zich steeds meer op de wereldwijde varkensvleesmarkt – waar het zich vroeger goeddeels beperkte tot de rundvlees- en kippenvleesmarkt. Ten slotte slaagt Rusland er steeds meer in zelfvoorzienend te worden. In 2018 groeit de Russische productie tussen de 3% en 5%.

Het groeipad zal in 2019 worden voortgezet. Achter de cijfers schuilt een ommezwaai. De overheid blokkeert importen vanuit de EU en Brazilië waardoor de varkenshouderij veel winstgevender is geworden. Daarnaast zet de overheid in op het steunen van grote integraties. Inmiddels wordt al zo’n 62% van de varkensvleesproductie van Rusland verzorgd door de 20 grootste bedrijven in de sector.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken