Startpagina Economie

Garantieprijs FrieslandCampina daalt

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor gangbare melk voor de maand november met 75 cent naar € 37,25 per 100 kilo. De lagere garantieprijs voor november is ingegeven door de druk op de basiszuivelprijzen. In een apart bericht meldt de Belgische Confederatie voor de Zuivelindustrie voor september een reële melkprijs van €34,74.

Leestijd : 2 min

Belgische leveranciers van FrieslandCampina krijgen de garantieprijs min 50 cent. Ze kunnen de prijs echter met 50 cent opkrikken door mee te doen aan het programma Bijzondere Melkstroom (weidegang plus AA-kwaliteit). Slechts een handvol Belgische leveranciers is lid van de coöperatie en krijgt automatisch de garantieprijs.

De prijs blijft €3,50 achter bij de corresponderende maand vorig jaar. In de garantieprijs is een positieve correctie verwerkt van 27 cent euro vanwege te laag ingeschatte referentiemelkprijzen in de afgelopen maanden. Deze maand is de eiwitwaarde €608,06, de vetwaarde €304,03 en de lactosewaarde €60,81 per 100 kilo.

De garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 800.000 kilo melk op jaarbasis.

De biologische garantieprijs wordt gelijk gehouden op €47 per 100 kilo. De prijsontwikkeling voor biologische melk vertoont op het moment relatieve stabiliteit, aldus de coöperatie. Deze maand bedraagt de eiwitwaarde €767,22, de vetwaarde €383,61 en de lactosewaarde €76,72 per 100 kilo.

De biologische garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De vermelde bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 600.000 kg melk op jaarbasis.

Concurrent Arla houdt zowel de gangbare als de biologische melkprijs gelijk, maar betaalt wel een duidelijk lagere prijs.

Reëel melkprijs

De Belgische Confederatie voor de Zuivelindustrie meldt voor september een reële melkprijs die bijna €2 hoger ligt dan een maand eerder. De prijs ligt wel ruim €4 lager dan een jaar eerder. De vet- en eiwitwaardes zijn respectievelijk €41,63 en €35,46 per 100 liter.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken