Startpagina Edito

Rampenfonds blijft noodzakelijk

De Vlaamse regering erkent de langdurige droogte tijdens de zomer als landbouwramp (p.3). Minister Schauvliege heeft haar diensten opdracht gegeven om zo spoedig mogelijk de schadedossiers af te handelen. In het budget heeft ze €55 miljoen gereserveerd. Het bedrag bevestigt wat men in de sector al langer wist: het geld uit het rampenfonds is welkom, maar ook vaak niet meer

dan een doekje voor het bloeden.

Met 12.000 schadedossiers en een geraamde gemiddelde schade van circa €38.000 komt de totale schade door de zomerdroogte op ongeveer €456 miljoen. Een immens bedrag, ook vergeleken met de schade die de voorjaarsdroogte in 2017 veroorzaakte (€98,7 miljoen). De schade werd bovendien door het hele land geleden, al is een duidelijke meerderheid schadedossiers wel in West- en Oost-Vlaanderen te vinden. De landbouwramp van 2018 zal nog jaren voelbaar zijn bij de vele getroffen landbouwersgezinnen.

Voor de toekomst verwachten klimaatwetenschappers enkel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: Het kan ook anders...

Edito ‘Het kan ook anders’, is een zin uit het bekende liedje ‘De Tegenpartij’ van Clouseau en tevens een boektitel van de Amerikaanse psycholoog Adam Grant. Wie de uitspraak ook gebruikt, het is een zin met een boodschap!
Meer artikelen bekijken