Startpagina Wetgeving

Landschap vzw verwijt Boerenbond en jagers een "verzuurde kijk" op natuur

Met de positieve boodschap 'Welkom Wild' opent de vzw Landschap de jacht op degenen die de terugkeer van wilde dieren in onze natuur als problematisch ervaren. De vzw schiet met name met scherp op de wereld van de jacht en de Boerenbond, die een "verzuurde kijk" hebben op natuur en maatschappij, aldus afgevaardigd bestuurder Jan Loos van Landschap vzw maandag in een persbericht.

Leestijd : 2 min

Everzwijnen vervullen namelijk een sleutelrol in onze natuur, stelt de vzw. Door hun wroetgedrag zorgen ze bijvoorbeeld voor kiemplekken in bossen en bosranden, waardoor ze een onnavolgbare positieve impact hebben op onder meer bosverjonging en bosuitbreiding. Nu, na een periode van eeuwenlange vervolging en uitroeiing, grote wilde dieren eindelijk terugkeren naar onze streken, probeert "een kleine minderheid van landbouwers en jagers" elke comeback voor te stellen als een probleem, door het dier in kwestie te voorzien van het woord "probleem" (probleembevers', 'probleemvossen', 'probleemmarters, 'probleemzwijnen').

Jammer genoeg, oordeelt Landschap vzw, heeft met name het Agentschap voor Natuur en Bos ook alleen maar oren naar de eisen van diegenen die het hardst roepen en het meest amok maken. Dat agentschap staat toe en moedigt zelfs aan dat in het wolvengebied in Limburg nog steeds drukjachten op everzwijnen worden gehouden, en dat "omdat geen enkele ambtenaar in Brussel een schadeclaim voor wildschade op zijn bureau wil zien belanden". Met hun standpunt over ongebreidelde jacht en het inrasteren van natuur- en bosgebieden vallen de maskers van de Boerenbond en het jachtwezen eindelijk af, aldus de vzw.

Landschap vzw pleit voor een zware inperking van de jacht en een onmiddellijk moratorium op de nietsontziende drukjachten op zwijnen. En "daar moeten geen alternatieve jachtmethodes voor in de plaats komen", stelt de organisatie. Want: "Niet de zwijnen zijn het probleem, ons onvermogen om ons aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden is het échte probleem".

Het bericht volgt op oproepen van onder meer ABS, Boerenbond en de Vlaamse jagersvereniging Hubertus om everzwijnen met meer middelen te mogen bejagen - onder meer om schade aan tuinen en landbouwpercelen te voorkomen, maar ook om de kans op verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken