Startpagina Veeteelt

Kritiek op promotie steak-friet

Deze week maakte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) promotie voor de ‘week van de steak-friet’. Zowel Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum als Groen en sp.a konden de actie echter niet smaken.

Leestijd : 2 min

Deze week maakte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) promotie voor de ‘week van de steak-friet’. Het doel is dat Belgen vaker kiezen voor vlees van eigen bodem. Geen gek streven: de promotiegelden van VLAM komen afhankelijk van de campagne van een sector, dus in dit geval veehouders. “Steak-friet is een klassieker die graag gesmaakt wordt met béarnaise, pepersaus of gewoon natuur (-)”, aldus de promotie.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (onafhankelijk, ex-Groen) riep VLAM op om te stoppen met “ongezonde voeding te promoten”, of het nu de nationale trots of niet. “Wat VLAM doet, is niet meer van deze tijd. Vleesproductie is één van de grote vervuilers van onze planeet, het is dieronvriendelijk en te veel vlees eten is ongezond. VLAM zou enkel nog gezonde voeding mogen promoten”, aldus Sanctorum.

Zowel Groen als sp.a. bleken op Twitter de kritiek van Sanctorum al snel te delen. Op kritische berichten over de promotie kwam een reactie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “De week van de steak en friet begint, sp.a en Groen vinden het een schande. Ik vind het geweldig. Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild wit-blauw? Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag.”

Radiomaker en kok Sven Ornelis mengde zich online in de discussie. “Ook al zullen tegenstanders daar graag willen over discussiëren, vlees is niet per se ongezond”, schrijft hij. Vlees bevat eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Je kunt deze ingrediënten ook (grotendeels) uit andere producten halen natuurlijk en dan hoef je geen vlees te eten. Zeker volwassenen kunnen zonder. Het is een keuze die iedereen zelf overwegen moet. Maar in beperkte consumptie kun je sowieso niet zonder meer stellen dat vlees eten ongezond is.” “Je eigen landbouw ondersteunen met geld uit de sector zelf, in een vrije wereld waar mensen nog altijd zelf mogen beslissen welke keuzes ze maken, vind ik best oké.”

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken