MS Schippers pakt goud op EuroTier

Na zilver pakt MS Schippers nu ook goud met haar klauwverzorgingssysteem.
Na zilver pakt MS Schippers nu ook goud met haar klauwverzorgingssysteem. - MS Schippers

Zie hier een animatie van de werking van het product: https://www.youtube.com/watch?v=3uytHZQ5Bn4&feature=youtu.be

MS Korund staat voor een totaalaanpak waarbij het klauwmodel preventief wordt geregistreerd en geanalyseerd, zodat de klauwverantwoordelijke op het juiste moment de juiste klauw kan verzorgen. Volgens Professor Dr. Andrea Fiedler, geciteerd door MS Schippers, verkeren veel melkveehouders nu in de overtuiging dat ze koeien één of twee keer per jaar preventief moeten bekappen. In de praktijk blijkt echter dat in meer dan 60% van de gevallen toch een curatieve behandeling nodig is. De koe ondervindt dan ook klauwproblemen.

”De afgelopen decennia is de opkomst en ernst van klauwproblemen sterk toegenomen, met veel nadelige gevolgen voor dier en veehouder”, zegt Wilco de Crom, die manager is van het rundveeprogramma van MS Schippers in Europa. Klauwproblemen veroorzaken pijn, stress en kreupelheid bij de koe. De belangrijkste oorzaak hiervan is dus dat veel melkveehouders hun koeien onbewust curatief in plaats van preventief bekappen.”

MS Korund

MS Korund zorgt voor een automatische selectie van koeien die bekapt moeten worden, door koeien na het melken door de zogeheten Hoof Scan te laten lopen. De koe wordt op basis van Animal-ID herkent, zodat het gekoppeld kan worden aan het managementsysteem van de veehouder. Er worden ultrasone foto’s gemaakt van het klauwmodel en het gewicht wordt vastgelegd. De systeemsoftware bepaalt op basis van deze gegevens of er significante afwijkingen zijn, waardoor de koe op een volgend verzorgingsmoment gesepareerd en vroegtijdig verzorgd kan worden.

Door de Animal-ID heeft de klauwverantwoordelijke direct alle informatie van de desbetreffende koe paraat, legt MS Schippers uit. Door middel van de automatische wasmodule, en het feit dat de Hoof Care Box op de juiste werkhoogte van de klauwverantwoordelijke kan worden gezet, levert het een schone, veilige en hygiënische werkomgeving op - aldus de onderneming.

Zilver en Goud

MS Korund had al een zilveren innovatie medaille gewonnen op EuroTier, voor de beste innovatie, en deze gouden medaille is de kers op de taart. “Als je spreekt over dierenwelzijn, dan draagt het preventief bekappen en verzorgen van de koeien hier zeker aan bij. Vandaar dat wij de laatste jaren ook veel geïnvesteerd hebben in klauwverzorging en klauwgezondheid. We zijn dan ook erg trots op het behalen van deze mooi gouden Animal Welfare Award”, aldus De Crom.

Volgens De Crom is het succes van innovatie afhankelijk van de samenwerking tussen bedrijf en veehouder. “Dagelijks bezoeken we professionele veehouders en stellen we telkens de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat veehouders nog beter of gemakkelijker hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. De ideeën die daar ontstaan worden bij onze afdeling R&D neergelegd. De MS Korund is een perfect voorbeeld van een praktische innovatie die tot stand is gekomen uit een samenwerking tussen een aantal veehouders, klauwverzorgers, een internationale softwareleverancier en MS Schippers. En daar zijn we trots op!”

Meest recent

Meest recent