Startpagina Melkvee

Pas PDCA toe en ervaar verschil op je melkveebedrijf

We ervaren dat het voor melkveehouders niet altijd eenvoudig is om bepaalde tips en adviezen om te zetten in haalbare gewoontes op het bedrijf. Het PDCA-principe (Plan Do Check Act) kan hierbij helpen. We begeleiden op dit moment enkele melkveebedrijven bij het toepassen van dit principe. Dit traject kadert binnen het demonstratieproject “Doelgericht verlengen levensduur melkvee: goed voor boer en klimaat” en wordt uitgevoerd door Inagro in samenwerking met het ILVO en Hooibeekhoeve.

Leestijd : 2 min

Hoe wil je dat je bedrijf eruitziet binnen een aantal jaar? Omschrijf dit doel heel duidelijk. Breng ook de mensen in beeld die mee kunnen bijdragen aan het behalen van je doel (bedrijfsdierenarts, voedingsadviseur …). Zit samen met deze mensen aan tafel, en breng de sterke en zwakke punten in kaart die dit doel mee gaan verwezenlijken. Mensen die je erf betreden maar die niet kunnen bijdragen tot het behalen van je doel, moet je dit ook duidelijk zeggen.

Formuleer acties en voer uit

Dit doel kan je nu in concrete acties en bijhorende kengetallen vertalen. Noteer deze actiepunten effectief op een blad. Dit is meteen je visuele kapstok. Schrijf naast je actie wie er mede verant woordelijk is om deze actie uit te voeren. Jij kan als melkveehouder zelf de verantwoordelijke zijn, die een bepaalde actie onderneemt, of eventueel voer je deze actie samen met de bedrijfsdierenarts uit. Kleef er een deadline op, en reserveer een opvolgmoment (met mede-verantwoordelijken) in je agenda.

Controleer de kengetallen tussentijds

De actiepunten periodiek evalueren is nodig om de actie niet in het niets te laten verdwijnen. Zit op vooraf afgesproken momenten samen met de mensen die je doel mee helpen verwezenlijken. Neem de notities die je eerder maakte bij de hand, en volg de concrete actiepunten en bijhorende kengetallen op.

Stel je acties bij waar nodig

Als blijkt dat je door het uitvoeren van bepaalde acties je het doel niet zal halen binnen je geformuleerde deadline, zal bijsturing nodig zijn. Voer nieuwe handelingen in binnen je bedrijfsvoering die ook helpen je doel te bepalen. Reserveer opnieuw een moment in je agenda zodat je ook deze handeling na een tijdje kunt evalueren.

Blijven opvolgen is een must

Door af en toe een moment vrij te houden om je handelingen te evalueren, kan je wel degelijk nieuwe gewoontes en adviezen goed inburgeren. Het is goed om op deze momenten rond de tafel te zitten met de mensen die heel dicht bij je technische bedrijfsvoering staan.

De Plan - Do - Check -Actaanpak
De Plan - Do - Check -Actaanpak

Dit demonstratieproject wordt uitgevoerd door Inagro in samenwerking met ILVO en Hooibeekhoeve en wordt ondersteund door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Ilse Louwagie (Inagro), Leen Vandaele (ILVO), Matthieu Frijlink (ILVO),

Els Stevens (Hooibeekhoeve)

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken