Startpagina Paarden

Twaalf nieuwe trekpaardhengsten

Onder grote publieke belangstelling – met opvallend veel Nederlanders, Fransen en Duitsers - ging op zaterdag 24 november ll. in de Hippodrome van Ghlin de centrale hengstenkeuring door. Deze wordt door de liefhebbers en fokkers ieder jaar bekeken met een zekere nieuwsgierigheid en spanning, vooral dan in verband met de nieuwe lichting.

Leestijd : 2 min

Zeventien dertigmaanders vulden de grote piste. Van die zeventien kregen er twaalf groen licht van de jury: zes in de grote maat en zes in de kleine. Er werd ruim gekeurd ‘maar wel te verantwoorden’ zeggen de kenners. Interessant was de goedkeuring van een hengst die in Frankrijk gefokt is vanuit een oude bloedvoering van bij ons. In zijn ‘pedigree’ herkennen we Boudha, Baron van Terbekenhof, Espoir de Behoute, Goliath, Castor van Injer, Bloc van Oombergen, Barnum III van ’t Geushof, Olga de Pontailles. Het valt op dat de nieuwe hengsten vlot kunnen bewegen. We hebben immers trekpaarden nodig die beantwoorden aan de noden van deze tijd: aangespannen, bereden, koetsen- en huifkartochten, demonstraties...

Punten

De meeste punten werden door de juryleden toegekend aan de bruinschimmel Hector van 't Grootveld van Vlaams-Brabant (Milo van Luchteren - Benita van ’t Camillenhof - Bonnarius van ‘t Zand) van Alain Moreels uit Duisburg. De moeder werd gefokt op het Camillenhof van Eugeen Vergauwen uit Bazel-Waas. Tweede in de rij van de toegekende punten was de bruinschimmel Bas van 't Rietenhof van Vlaams-Brabant (Matteo van ’t Rietenhof - Ju ju van ’t Rietenhof - Buffalo van ‘t Camillenhof) van Eddy Van Langenhove en Dominique Van Riet uit Denderbelle. Een gedeelde derde plaats was er dan voor de bruinschimmel Espoir du Malametz (Rivaal van de Boterhoeve - Dora du Guignies - Lars van de Smidse) van Luc en Ignace Imschoot uit Beervelde en de bruinschimmel Unic van de Musschoot (Unik de Lichereau - Ylia van de Zaaidijk - Faro van ’t Hof ter Rieten) van Melissa Maes uit Meerdonk. Die laatste is een nieuwe fokker die voor de eerste keer een hengst op de keuring presenteerde. En wat de kleuren betreft: van de twaalf goedgekeurden zijn er negen buinschimmel, twee bruin en één vos. Dus toch nog 80 % bruinschimmel.

B.L.

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken