Startpagina Actueel

Schauvliege wil strengere controles en meer gebiedsgerichte werking

Een nieuw MAP, met strengere normen, ook voor kunstmest, en waarbij er strenger gecontroleerd wordt. Dat is volgens Minister voor Landbouw en Leefmilieu Joke Schauvliege het enige mogelijke antwoord op tegenvallende waterkwaliteit van dit jaar. Dat vertelde ze deze ochtend aan de Landbouwleven-redactie.

Leestijd : 1 min

In de pers kwam vandaag aan het licht dat het Mestrapport 2018 slechte resultaten over de nitraatresidu’s in Vlaamse wateren zal bevatten. Het aantal rode punten is gestegen. Minister Schauvliege erkende dat de resultaten voor het afgelopen jaar niet goed zijn, en wil bijkomende inspanningen.

“Het klopt dat de weersomstandigheden niet hebben meegezeten de afgelopen jaren, maar de overschrijdingen hebben ook iets structureels”, stelde ze.

Antwoorden zijn voor haar een nog meer gebiedsgerichte werking. “Deze aanpak heeft zeker zijn resultaten gehad, ondanks de globaal negatieve resultaten.” Ook wil ze een beter zicht krijgen op het gebruik van kunstmest. “We controleren sterk het uitrijden van dierlijke mest, onder andere met gps op de vrachtwagens. Maar we moeten naar een beter beeld van het gebruik van kunstmest.” Het volgende mestactieplan zal dus weer wat strenger zijn.

Ook vermoedt de minister dat de huidige regelgeving niet overal even correct werd nageleefd. Ze wil een strengere controle op een correcte toepassing van de mestwetgeving.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken