Startpagina Varkens

Exportslachthuis Tielt voelt zich "gegijzeld door stemmingmakerij"

“Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij en liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal”, stelt Exportslachthuis Tielt vrijdag in een persmededeling.

Leestijd : 2 min

Het bedrijf reageert zo op de verontwaardiging die opsteeg door een schokkend filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, waarin te zien is hoe varkens zwaar worden mishandeld. Het bedrijf erkent dat er fouten werden gemaakt, somt de maatregelen op die het al genomen heeft en vraagt ‘als goede huisvader de kans om de fouten recht te zetten’.

De directie zegt “bijzonder geschokt te zijn door de inhoud van de gemonteerde Animal Rights reportage en heeft onmiddellijk acties genomen om ervoor te zorgen dat de procedures gevolgd worden”. De directie ontkent de beelden niet, herhaalt dat het niet had mogen gebeuren en dat dit losstaande en geïsoleerde feiten zijn. Zij verontschuldigt zich en vraagt een eerlijke kans om haar activiteiten voort te zetten volgens de in de sector geldende voorschriften. Het bedrijf somt vervolgens de maatregelen op die het al genomen heeft: zo heeft het een contract getekend om 6 extra camera’s te plaatsen in de betrokken zones. De directie zegt in volle transparantie te willen werken en 24/7 livestreaming ter beschikking te stellen aan een bevoegde instantie zoals het LNE.

De directie vraagt dat de dienst Dierenwelzijn een voltijds functionaris afvaardigt. Ze heeft twee eigen medewerkers geschorst tot het onderzoek meer duidelijkheid verschaft over hun vermoedelijke fraudedaad. Ook bij de onderaannemers werden drie personen die de procedures hebben overtreden, ontslagen. De directie belooft ook te zullen investeren in bijkomende opleiding om het proces inzake dierenwelzijn maximaal te waarborgen. Op 23/03 werd van een steekproefsgewijze kwaliteitsmonitoring overgeschakeld op een permanente kwaliteitsmonitoring in de desbetreffende zones van het slachthuis, aldus nog het slachthuis. Het bedrijf vraagt “aan de betrokken externe vervoerders om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun medewerkers te dwingen om de procedures op dierenwelzijn te allen tijde te respecteren”. “De directie erkent de geïsoleerde fouten die zijn gemaakt en vraagt als goede huisvader de kans om deze recht te zetten”, zo besluit de persmededeling van het Tieltse slachthuis.

Belga

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken