Startpagina Economie

Hoe slaande ruzies vermijden?

De overdracht op voorhand grondig bespreken helpt om discussies en wrijvingen te vermijden. Het werkboek van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging (KCBO) biedt daarbij houvast.

Leestijd : 2 min

Een bedrijfsovername roept onvermijdelijk veel emoties op”, vertelt Dorien Bruynseels van KCBO. De overdrager voelt zich bijvoorbeeld bezorgd of angstig, terwijl de opvolger zich ongeduldig of net onzeker voelt. Ook de omgeving kan sterke gevoelens van onrust beleven. De overdracht goed plannen en alle aspecten uitgebreid bespreken ontzenuwt heel wat van die negatieve gevoelens, en vermijdt conflicten.

Verwachtingen

Een belangrijke stap is om stil te staan bij wat jullie verwachten. Wat wil je nog zien gebeuren? Een gezamenlijke visie en strategie doen wonderen. Ook loont het de moeite ieders rol in het bedrijf doorheen het opvolgingsproces te bekijken. Misschien werkt de jongere eerst een tijdje als zelfstandig helper op het bedrijf? Gaat hij of zij nadien pas delen in de eigendom?

"Zie dat er op familiefeesten niet gediscussieerd moet worden over wie nuchter blijft om de koeien te melken"

Elke nieuwe stap heeft invloed op de hoeveelheid zeggenschap en verantwoordelijkheid die iemand opneemt. Charlotte Cobbaert van het KCBO demonstreert hoe het werkboek hierbij kan helpen aan de hand van een tijdlijn. “Wanneer die mijlpalen ingepland zijn kan iedereen zich daarop voorbereiden. Ze moeten daarom niet in steen gebeiteld staan, zolang ze een beetje richting kunnen geven.”

Werkprotocol

Een vaak over het hoofd gezien punt van aandacht is de taakverdeling en de werkstructuur. Dorien Bruynseels raadt aan de taken en verantwoordelijkheden al te bekijken over vijf of zelfs tien jaar. Charlotte Cobbaert merkt op dat weinig gezinnen de dagelijkse werkpraktijk goed afstemmen, ondanks de soms jarenlange samenwerking.

“Het startuur bijvoorbeeld leidt verbazend vaak tot discussies”, glimlacht ze. “Ik weet het, onze sector vraagt het meeste flexibiliteit van allemaal. Toch is het heel belangrijk om praktische afspraken te maken. Zie dat er op familiefeesten niet gediscussieerd moet worden over wie nuchter blijft om de koeien te melken.”

eat-2064920_960_720

Wanneer je alle stappen van het werkboek hebt afgewerkt, kan je de gemaakte visie en afspraken neerschrijven in een engagementsverklaring of overnamecharter. Rechtsgeldig is het niet, maar door er je handtekening onder te zetten verbind je je emotioneel. Je hebt dan ook iets concreets om op terug te vallen. Naarmate het overnameproces verloopt kan je het desgewenst in samenspraak aanpassen.

Het werkboek vind je terug op de website van KCBO.

D.C.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken