Startpagina Paarden

Welke hengst volgt Thunder van de Zuuthoeve op in de Darco Cup?

Darco! Een monument van een hengst was hij. Zijn standbeeld staat trouwens in Peer. Darco en Ludo Philippaerts droegen jarenlang de passie voor de springsport van een hele natie. Onze natie. Maar de zoon van Lugano van la Roche liet het daar niet bij. Hij gaf zijn talenten door, dwars door tal van generaties heen.

Leestijd : 2 min

Er zit immers Darco in

Als er een Belgische hengst was die generaties fokkers ertoe aanzette selecte keuzes uit te kienen, dan was het wel BWP Ambassadeur Darco. Fokken is immers in generaties denken. Zijn naam in een afstamming en zijn bloed in de aderen van een paard, doen nog steeds dromen van topprestaties en een betrouwbare vererving. Hetgeen trouwens zeer dikwijls het geval is. “Er zit immers Darco in”, hoorde men links, rechts en averechts aan de zijlijn van de wedstrijden, eerst in Vlaanderen, snel daarna in Wallonië en nu wereldwijd.

Landbouwleven brengt jaarlijks de herinnering aan de hengst van Tinus Paesen tot leven. En wel met de Darco Cup op Jumping Mechelen.

Spannende proef

De kwalificatieproef voor de Darco Cup die we op Jumping Mechelen te zien krijgen, werd gesprongen op 17 november in het Azelhof in Lier. Naar goede gewoonte zullen de tien beste teams van deze selectieproef aantreden in de Nekkerhal. Elk team groepeert 3 ruiters, elk met een nakomeling van dezelfde hengst.

Voor de Darco Cup in Mechelen springt elke combinatie van het team over verschillende hoogtes. Een over 1.10m, de tweede over 1.20m en de derde over 1.30m. Het resultaat van elk team wordt bepaald door hun strafpunten en door de tijd van de laatste combinatie die over 1.30 m springt. Vorig jaar wonnen drie nakomelingen van de onvolprezen Thunder van de Zuuthoeve de Darco Cup.

Darco en Ludo Philippaerts op de Kerstjumping Mechelen van 1993.
Darco en Ludo Philippaerts op de Kerstjumping Mechelen van 1993. - Dirk Caremans

Selectie van dit jaar

De selectie in het Azelhof werd gewonnen door het team van Edjaz Van ’t Merelsnest. Drie paarden van dezelfde vader dus, maar hier ook van dezelfde moeder (Ulderina van de Bosspar v. Oberon x Cidre Bouché), naar wie het team werd vernoemd.

Tweede van deze selectie werd het team Hof Ter Naillen, dat de hengst Nabab de Rêve vertegenwoordigt. De derde plaats werd ingenomen door de Diamant Stars, die staan voor Diamant de Semilly. Volgende hengsten zullen eveneens vertegenwoordigd worden in deze Darco Cup 2018: Toulon, Diarado, Emerald van ’t Ruytershof, Andiamo, Mister Blue, Contact van de Heffinck en Electro.

Wie Thunder van de Zuuthoeve opvolgt dit jaar, verneemt u op donderdag 27 december vanaf 14.30 uur in piste A van de Nekkerhal.

Patricia Parrein-Borgenon

Foto’s: Dirk Caremans

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken