Startpagina Actueel

Belgische trots gaat viraal

Terwijl de Belgische trekpaardensector er in eigen land niet in lijkt te slagen om op een eensgezinde wijze een hengstenkeuring te organiseren, weten Belgsiche trekpaarden internationaal probleemloos de harten te veroveren met hun imposante kracht en werkershart.

Leestijd : 2 min

Van geen kleintje vervaard wisten twee Belgische trekpaarden op 5 december in het Amerikaanse Minnesota een zware vrachtwagen een besneeuwde heuvel op te trekken naar de boerderij van Lizzie en Jacob Hershberger. In het begin worstelden de paarden eveneens wat met de gladde ondergrond, maar eens ze langs de kant van de weg grip hebben wisten te veroveren, sleurden ze probleemloos de zware truck de heuvel op.

Beide eigenaars groeiden op in de Amerikaanse Amish-gemeenschap en leerden zo het Belgisch trekpaard kennen en waarderen, aldus Storyful. Het Belgisch trekpaard is door de jaren heen speciaal gefokt om makkelijk zwaar trekwerk aan te kunnen. Het ras wordt alom geprezen voor zijn werklust. Beide dieren werden in dit trekavontuur dan ook op geen enkele manier gekwetst, verzekerde Lizzie. De dieren werden achteraf beloond met extra graan en hooi. Volgens Lizzie houden ‘Prince’ en ‘Molly’ ervan om trekwerk te verrichten en worden ze daarvoor ook nog meerdere malen per week voor ingezet. De truck was op het moment van trekken leeg.

Nog volgens Lizzie was het interessant genoeg de ambitie om met een vrachtwagen te rijden die echtgenoot Jacob er toe aanzette om indertijd de Amish-gemeenschap te verlaten. Twintig jaar had hij een succesvol transportbedrijf. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij houdt er vandaag nog altijd van om met zijn “Belgisch team” enkele keren per week aan de slag te gaan. In de video is ook te zien hoe de paarden weinig aansporing nodig hebben om de uitdaging tot een goed einde te brengen.

De video ging prompt viraal op het internet en haalde ondermeer de Britse Daily Mail en het Amerikaanse Fox News. De video werd al meer dan 644.000 keer bekeken.

Belgische trekpaarden blijven internationaal gegeerd. Zo vertrokken er afgelopen jaar weer heel wat paarden naar onze buurlanden, Canada, de VS en zelfs China.

Lees ook in Actueel

“Via fokkerij kan je emissies verminderen”

Veeteelt CRV is één van de vaste waarden op veeteeltvakbeurzen en ook op deze editie van Agribex is het bedrijf opnieuw op de afspraak. Landbouwleven vroeg Eric Lievens en Peter Vercauteren van CRV naar de grote en kleine trends in genetica. Van methaanarm melkvee gaat het via hoornloze en hittetolerante runderen naar China.
Meer artikelen bekijken