Startpagina Economie

Europees Parlement geeft fiat voor vrijhandelsakkoord met Japan

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg een nieuw vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap met Japan goedgekeurd. Het grootste vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie ooit heeft gesloten, zal begin februari in werking treden. Voor de landbouw betekent de overeenkomst een grote stap vooruit.

Leestijd : 1 min

Het parlement keurde het vrijhandelsakkoord goed met 474 tegen 152 stemmen bij 40 onthoudingen. Daardoor is de laatste horde voor de inwerkingtreding op 1 februari genomen. Het akkoord wordt gepresenteerd als een antwoord op het protectionische handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Het vrijhandelsakkoord creëert een handelszone van 600 miljoen mensen. De twee partners zijn samen goed voor een derde van het globale bruto binnenlands product en 40 % van de wereldhandel.

Europa en Japan gaan nagenoeg alle importtarieven schrappen, weliswaar soms na lange overgangsperiodes. Zo zullen Europese exporteurs één miljard euro per jaar besparen. Het akkoord biedt met name de landbouwsector kansen. Onder meer producenten van wijn, kaas en chocolade zouden daardoor hun waren goedkoper aan de man moeten kunnen brengen in het land van de rijzende zon. Ook de Europese Unie elimineert nagenoeg alle importtarieven op Japanse producten. Dat zou onder meer de Japanse autobouwers ten goede moeten komen. Nu heft Europa nog een importtarief van 10 procent op Japanse wagens, maar die heffing wordt na een overgangsperiode afgeschaft.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Jasper en Afke Baukje willen verbinding maken met de burger

Melkvee Tot hun verbazing wonnen melkveehouders Jasper en Afke Baukje Spierings uit het Brabantse Oss de belangrijke Nederlandse prijs ‘Agrarisch Ondernemer 2024’. Ze hebben 80 stuks melkvee en 200 zoogkoeien voor het vlees, doen aan natuurbeheer en hebben inmiddels 49 werknemers. Ze willen via hun grote boerderijwinkel en kinderdagverblijf de vrijheid van het boerenleven en het boerengevoel zo veel mogelijk doorgeven aan de burgers in de regio.
Meer artikelen bekijken