Startpagina Vleesvee

Ducarme: dierenwelzijn is sinds 2014 regionale bevoegdheid

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wijst er, net als het Federaal Voedselagentschap (FAVV), op dat dierenwelzijn sinds 2014 een regionale bevoegdheid is. Dat doet hij na uitspraken van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) naar aanleiding van de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft gemaakt in het slachthuis VanDrie in Hasselt.

Leestijd : 1 min

Animal Rights heeft in september verborgen camera's geplaatst in het slachthuis, dat volgens haar een vergunning heeft om 850 kalveren per dag te slachten, gedurende twee dagen in de week. Op de beelden is te zien hoe onwillige kalveren aan hun oren en hun staart getrokken en worden geschopt. In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten.

"De beelden worden op dit moment onderzocht. Maar als de getuigenissen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat", zo reageerde Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) op de undercoverbeelden. Net als het FAVV wijst federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) erop dat dierenwelzijn sinds de zesde staatshervorming een regionale bevoegdheid is. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom nodig ik minister Weyts uit zijn verantwoordelijkheid op het vlak van dierenwelzijn volop op te nemen", aldus Ducarme. Hij wijst er ook op dat het FAVV sinds 1 juli 2014 niet langer bevoegd is voor controles op dierenwelzijn.

Landbouwleven-BELGA

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken