Startpagina Groenten

Groente- en fruitveiling BelOrta boekte vorig jaar licht groei

In 2018 haalde BelOrta een omzet van 450 miljoen euro. Hiermee realiseert de coöperatie met vestigingen in onder andere Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik een lichte groei van 2,4 procent tegenover 2017. Het verkochte volume daalde licht naar 635 miljoen eenheden, omgerekend 475 miljoen kg. De moeilijke weersomstandigheden liggen mee aan de basis van deze productiedaling.

Leestijd : 2 min

In 2018 waren er voor het hardfruit nog steeds de naweeën van de zware nachtvorst van april 2017. Hierdoor lag het aanvoerde volume van appel en peer tijdens de eerste jaarhelft op een ongezien laag niveau en de voorraden waren veel sneller leeg dan anders. De warme, droge zomer had dan weer gevolgen voor de productie van het seizoen 2018. Het geoogste volume appelen en peren was Europees gezien een van de hoogste van de afgelopen jaren. Dit, samen met de gemiddeld grotere maat bij appelen en kleinere maat bij peren, veroorzaakte problemen voor een vlotte vermarkting. Het mooie, zonnige weer had dan weer een positieve invloed op de smaak van veel groenten en fruit. De verschillende golven van heel warm weer in het voorjaar en in de zomer zorgden voor extra grote piekproducties van bepaalde groenten en fruit. Zo krijgen de telers van witte asperges en vollegrondsaardbeien in het voorjaar te maken met extra grote productiehoeveelheden. Dit fenomeen deed zich niet enkel voor in België, maar ook in de omringende landen, waardoor ze geconfronteerd werden met een overvolle markt - met zwakke prijsvorming ten gevolge. Tijdens de zomerperiode kregen ook o.a. onze tomaten- en auberginetelers te maken met een gelijkaardig fenomeen. Het mooie weer, in combinatie met ideale teeltomstandigheden, zorgde weken na elkaar voor heel grote producties bij ons zowel als in de buurlanden.

Belga

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken