Startpagina Groenten

Groente- en fruitveiling BelOrta boekte vorig jaar licht groei

In 2018 haalde BelOrta een omzet van 450 miljoen euro. Hiermee realiseert de coöperatie met vestigingen in onder andere Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik een lichte groei van 2,4 procent tegenover 2017. Het verkochte volume daalde licht naar 635 miljoen eenheden, omgerekend 475 miljoen kg. De moeilijke weersomstandigheden liggen mee aan de basis van deze productiedaling.

In 2018 waren er voor het hardfruit nog steeds de naweeën van de zware nachtvorst van april 2017. Hierdoor lag het aanvoerde volume van appel en peer tijdens de eerste jaarhelft op een ongezien laag niveau en de voorraden waren veel sneller leeg dan anders. De warme, droge zomer had dan weer gevolgen voor de productie van het seizoen 2018. Het geoogste volume appelen en peren was Europees gezien een van de hoogste van de afgelopen jaren. Dit, samen met de gemiddeld grotere maat bij appelen en kleinere maat bij peren, veroorzaakte problemen voor een vlotte vermarkting. Het mooie, zonnige...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken